26 Април 2024 г. Петък

Когато кметовете работят, държавата помага, рече Борисов

2012-11-02 11:56:54
България е една от четирите държави в Европейския съюз, която няма спрени оперативни програми. 

Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като откри в Ботевград първата регионална система за управление на отпадъците у нас, финансирана с европейски средства.

Останалите три държави без спрени европейски средства са Финландия, Швеция и Дания, посочи пред журналисти Реналдо Мендметс от Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Новото депо на Ботевград, което ще обслужва и общините Правец и Етрополе, се открива седем месеца предсрочнно, предаде БТА. 

Община Ботевград през последната година и половина е спечелила 12 проекта по европейски програми на обща стойност над 50 млн. лева, и ще продължава да ги изпълнява достойно, каза кметът на града Георги Георгиев.

Преди три години сметището на Ботевград пушеше всеки ден, припомни премиерът. Той отбеляза, че в Ботевград се строи и нова спортна зала с 4500 места. Когато виждаш, че кметовете работят, е нормално и държавата да се опитва повече да ги подпомага, каза Бойко Борисов.

Премиерът изрази надежда след израждането и на предвидената сепарираща инсталация в близост до депото, структурите на ГЕРБ да направят почистване на района от нерегламентирани сметища, защото "тази прекрасна природа тук няма нужда да бъде загрозявана".

Екоминистърът Нона Караджова поздрави общината за това, че първа е завършила проект за управление на отпадъците, финансиран по оперативна програма "Околна среда, както" и за собствената инициатива за изграждане на сепарираща инсталация чрез публично-частно партньорство, която трябва да влезе в експлоатация до 2-3 месеца. 

По думите й така общината ще осигури съоръжения за 30 години напред и ще постигне в най-скоро време европейските цели за отпадъците, които България трябва да достигне през 2020 г.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати