27 Април 2024 г. Събота

Данък "Депозит" отваря врати за промени в данъчната система

2012-11-02 06:46:19

Облагането на лихвите по депозитите отваря вратата към промени в данъчната система, но при високото ниво на сивия сектор в страната, промяна в данъчната политика ще бъде удар върху легалния бизнес. Това коментира за БТА директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да окаже и съществено значение върху икономическата активност в страната, смята Прохаски.

Този налог обаче отваря вратата към промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се правят прибързано и без дебат в обществото, посочи експертът. Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.

Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има промяна в данъчната политика. По думите му плоският данък работи много добре, както за фирмите така при подоходното облагане.

Ръстът във вътрешното потребление, с който ще се увеличи и БВП за 2012 година с над един процент, идва от реализиране на дълго отлагани разходи и от увеличението на пътуванията, отбеляза Прохаски. Явно хората са решили, че няма смисъл да отлагат такива разходи или пътувания, защото не виждат бързо подобряване на икономическата ситуация, добави той.

Поскъпването на основни хранителни стоки през тази есен няма да свие потреблението, смята Прохаски.

Проектът за държавен бюджет за 2013 година е съставен консервативно, с буфери срещу възможни проблеми, но в него няма сериозен програмен подход и не се виждат идеи за реформи, е мнението на директора на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Положително в проекта е решението за компенсиране на доходите на пенсионерите спрямо инфлацията и увеличаване на доходите за някои професии, заяви той. Надявам се през следващата година бюджетът за 2014 година да бъде много по-реформистки, подчерта обаче Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие смятат, че степента на усвояване на парите от европейските фондове е добра и оказва съществено значение за бизнеса във време на несигурна външна среда. По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете, а това са 14 милиарда лева. В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че оперативната програма "Конкурентоспособност" има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управление от Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.

За следващия програмен период на ЕС е важно България да защити своите позиции за Кохезионната политика на Евросъюза, която е предмет на дебати в ЕК, подчертават икономистите на ЦИР.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати