27 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата днес

2012-11-02 06:39:17

Преди да е паднал първият сняг, общинарите в цялата страна бързат да преброят "легналите полицаи", съобщава "Труд". До юли 2013 г. трябва да се махнат всички изкуствени неравности по улиците, които не могат да се ремонтират така, че да отговарят на изискванията на наредба на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Документът, влязъл в сила на 24 юли т.г., задължава всички собственици на пътища до 1 година да премахнат напречните гърбици, които трошат колите.

 

"Легналите полицаи" не трябва да бъдат по-високи от 7,5 см. По общините вече правят комисии, които да преброяват гърбиците и да ги запишат в регистър, за да спазят наредбата на МВР и МРРБ. Документът задължава стопаните на пътя до 1 година да махнат, а до 3 г. - да ремонтират бабуните, убиващи скоростта на колите. В Бургас поправките започнаха и стана първата катастрофа. Заради отстранена гърбица по ул. "Ботева" шофьор на автобус блъсна пешеходка и й счупи глезена.

Темата на "24 часа"Българинът се самоубива млад, всеки трети успява". Според Националния център за обществено здраве възрастовата група между 18 и 39 г. категорично води класацията. През миналата година на живота си са посегнали 3153 души, а от 796 са успели. Категорична е тенденцията към увеличение в сравнение с предходните 2 г. България заема осмо място в световната суицидна класация, със среден ръст на инцидентите. С най-високо ниво се оказва Литва.

В интервю за "Монитор" хирургът Тома Пожарлиев опровергава твърдението, че българското здравеопазване се срива. "Вземаме например хирургията - ние развихме безкръвните методи, така наречената лапароскопска хирургия. Направихме първите лапароскопски операции у нас и обучихме толкова лекари. Сега в много болници се оперира по този метод, който е последна дума на техниката за цял свят", аргументира се Пожарлиев. Смъртността е намаляла 5 пъти. Анализът сочи, че за периода от 40 години десетократно се е подобрило и лечението, и резултатите. "Значи няма никакво влошаване на здравната система през последните години", категорично заявява Пожарлиев.

Измамник номер едно на България е бил арестуван преди няколко дни в столицата, анонсира на първа страница "Телеграф". 41-годишният Николай Ванков Гицов успял да завлече стотици хора,като ги причаквал пред клонове на банки. Облечен като служител, престъпникът обяснявал на хората, че е станала грешка и са дадени фалшиви или белязани пари. Така той ги примамвал в съседен вход с двоен изход. Принуждавал клиента да му даде парите на ръка, за да може да възстанови сумата, след което духвал, пише вестникът на вътрешна страница.

Топлинни счетоводители примамват клиенти с атрактивни цени за нови топломери, в които обаче не са включени всички тарифи по подмяна на уредите, алармира на първа страница "Монитор". Някои компании обявяват цена на топломера, но после искат допълнителни суми за програмиране на уреда или за демонтаж на стария. Други пък дори вземали пари и за инкасо - когато клиентът предпочете да плати топломера в момента на монтажа, а не в офиса на топлинния счетоводител. Така уред с атрактивна цена от 29 лв. понякога реално излиза 35 и дори 40 лв.

Пет месеца след зловещия трус в Перник 49 семейства са без покрив над главите си, информира на първа страница "Стандарт". За 42 от тях общината е намерила ведомствени жилища. Но ремонтът им тепърва предстои. За други 7 фамилии обаче решение няма. Те ще бъдат настанени в градския изтрезвител. Той не работи от 1 март 2010 г. В сградата има само легла и санитарни помещения, които са в окаяно състояние. Трябват ни 150 000 лева от държавата за най-спешните ремонти, обяви кметицата Росица Янакиева. Парите са преведени, контрираха от кабинета.

"Ловим всеядни чиновници", е заглавието над интервю в "Труд" с Филип Златанов, председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. "Всеки ден получаваме по 3-4 сигнала от граждани, институции и инспекторати. Имаме по 40-50 сигнала на месец, близо 400 за тази година. Това означава, че хората започват да разбират смисъла на нашия закон", смята Златанов. По думите му комисията разследва не само "дребни риби", но и кметове, депутати и двама министри. Докато се проверяват сигналите за тези лица, няма да се обявяват и техните имена, подчертава ощепредседателят на комисията.

"Нямам претенции да бъда обединител на десницата. Казвам само, че обединението трябва да се случи. А кой ще го оглави, зависи от хората", заявява в интервю за "24 часа" Надежда Нейнска, евродепутат от Синята коалиция.

Пред "Преса"Мисля, че Синята коалиция ще просъществува. Независимо дали с трите главни букви на СДС или без тях. След избирането на Кабаиванов за лидер трите букви изгубиха значение. Най-важното е синият избирател да се върна на Орлов мост. Заедно с децата, които преди 22 г. бяха там върху раменете им."

"Практиката у нас показва, че една ефективна предизборна кампания би трябвало да трае около осем месеца. Ние сме на границата на този хоризонт. Осем месеца е, ако става дума за добре организирана кампания, която развива една и съща програма.В момента нямаме подобна ситуация." Това анализира в интервю за "Новинар" социологът Антоний Гълъбов. По думите му в момента се водят "крайпътни престрелки", правят се дебати, които имат за цел по-скоро да привлекат медийното внимание и да направят разпознаваеми определени говорители по дадени теми. В отговор на друг въпрос Гълъбов споделя, че не вярва референдумът за АЕЦ "Белене" да докара тълпи до урните.

"Сега" цитира статистика на НСИ, според която едва 20 процента от висшистите в България, които са завършили някаква хуманитарна специалност, практикуват по нея. Друг анализ на Стопанската камара показва, че над 30 на сто от работещите са на позиции, изискващи по-ниска квалификация от тяхната. Според Томчо Томов, ръководител на проекта "Изграждане и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила", една от причините е заплащането на висшистите в тези сфери, което не е достатъчно мотивиращо. Средното възнаграждение на човек със степен доктор например е малко над 8 лв. на час. А такива са около 16 000 българи, пише изданието.

Учениците ще ходят в клас с два учебника. Това предвижда новият просветен закон за училищното образование, отбелязва "Монитор". Допълнителният документ ще се нарича "бележник за кореспонденция" и в него родителите ще могат да питат и да получават отговори от учителите за оценката или поведението на децата си. Целта на нововъведението е да се засили обратната връзка между родители и учители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати