20 Април 2024 г. Събота

Преживелиците на френски разузнавачи край село Коиловци

2012-11-01 18:30:58
Какво точно се е случило в нощта на 15 срещу 16 октомври в околностите на българския град Плевен, където петима души, представящи се за французи, имаха  странно преживяване, пита сп. "Поан".

Списанието припомня, че французите са били взети за крадци, че е имало сблъсък с местни хора, инцидентът прераснал в сбиване и местните използвали огнестрелно оръжие. Двама французи били ранени в краката, единият бил със счупен нос, а другите избягали. В колата на французите пък са били открили компютри и парашут за скок в тандем, неопренови костюми, професионален фотоапарат и други странни вещи. 

Ранените, откарани в болница, са поискали да се свържат с посолството на Франция и са обяснили, че се занимават с екстремни спортове. Те са уточнили, че двама от тях са били спуснати през нощта със самолет над Румъния, че са се приземили на 40 километра от мястото, над което са скочили, след отклонение на парашута им и че са се озовали на българска територия. Другите трима французи пък са влезли на българска територия през летището в София, пише "Поан".

Българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни малко след установяването на контакт с френските власти, че петимата французи са туристи и че са върнати обратно в Париж.  "Най-важното е, че случаят е приключен", заяви Цветанов. Той добави също, че прокуратурата единствена има правомощия да започне разследване.

Туристите, както и специалистите по екстремни спортове, може и да се впускат в странни подвизи, но е странно чак да бъдат спуснати през нощта над Румъния в неопренови екипи и то, за да се приземят после в България, отбелязва френското издание.

То посочва, че според негови източници в случая е ставало дума за тренировъчна мисия на агенти на службите за реагиране /спецчастите/ на френското външно разузнаване /Генералната дирекция за външна сигурност/, чиято програма не е протекла според предвиденото.  

На 26 октомври сп. "Поан" отправи питане по въпроса към френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, намиращ се по това време на самолетоносача "Шарл де Гол", но той отговори, че става дума за безобиден инцидент, отбелязва списанието и допълва, че тримата ранени "френски любители на екстремните спортове" са били приети в болницата Перси в Кламар и състоянието им не буди безпокойство.

На 27 октомври депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев по повод на инцидента от 16 октомври на територията на селото, в което се задават въпроси, свързани с предприетите от властите действия при инцидента.  В писмото се изтъква огромната тревога у хората в района след създадената мистификация по случая. 

„Считаме за важно на тези въпроси да се отговори максимално пълно, ясно и бързо, за да се успокои обществеността на с. Коиловци и района като цяло”, подчертават в писмото си. 

Румен Петков възнамерява да внесе в Народното събрание въпрос до министъра на отбраната. Депутатът ще настоява Аню Ангелов да отговори дали структури на ръководеното от него министерство, в това число ВВС, разполагат с информация за полет на самолет или за парашутни скокове над Плевенския регион и северно от река Дунав. Петков ще внесе въпрос за инцидента и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Депутатът ще предложи на ПГКБ да се иска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни случая.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати