29 Март 2024 г. Петък

България: Умерено просперираща с много недоволни

2012-11-01 08:09:16
Страна, която като цяло не стои зле по показатели за напредък, но с относително недобри икономически данни, слаб обществен капитал и посредствено управление. Затова и не е изненадващо, че населението й е едно от най-недоволните в света от начина си на живот.

Така изглежда накратко България в годишната класация за просперитет на базираната в Лондон неправителствена организация Legatum Institute. В подреждането на 142 държави (плюс 2 територии без държавен статут) ни е отредено 48-о място, но данните от 2010-2011г. показват, че българите са чак на 132 позиция по удовлетвореност от живота.


Огромната част от недоволството идва по линия на слабото икономическо състояние и лошото управление. Едва 9.2% смятат, че правителството им се бори с бедността (при 40% среден показател за света), 26% са доволни от стандарта си (62.8% за света), а 49% приемат, че се успява с упорит труд (81.7% за света). Под една четвърт (22.6%) имат доверие на правосъдната си система (53.3% за света).

Страната ни не е променила позицията си спрямо миналогодишната класация, но тогава в нея влизаха 110 държави. От 2009г. насам България се движи около 46-48-о място, като тази година пред нея е Латвия, а зад нея - Гърция.


В класацията по икономически показатели България е на 93-о място, по управление - на 72-о, по доверие между членовете на обществото - на 85-о, по лична свобода - на 59-о.

България е в дъното на групата от водещите 50 държави, където основната роля за просперитета на обществото играят предприемчивостта и отговорното управление, които взаимно се захранват с енергия и водят до още по-голям напредък. Почти веднага след нас започва групата на развиващи се страни, в които по-важни са здравеопазването и образованието.


Демокрации са 27 от водещите 30 държави, а във все по-глобалния свят толерантността към имигрантите започва да играе много важна роля, защото там, където тя е голяма, обществата просперират повече, твърдят авторите.

Този път в индекса са добавени нови 32 държави и така общият им брой достига 142. По този начин Prosperity Index обхваща 96% от световното население и 99% от глобалния БВП. Класирането е опит да се съчетаят икономически показатели със субективната оценка на хората за живота им и положението в страната им.

Едва ли някой се изненадва, че отново скандинавските страни са в челото, че европейските икономики рязко слизат надолу или че клубът на "азиатските тигри" бързо се изкачва в класацията. Норвегия, Дания и Швеция са в челната тройка. В Европа като цяло просперитетът се увеличава - Холандия се изкачва на 8 място, Ирландия е десета, а Германия е на 14 позиция. Но две трети (24 от 33) европейски държави са отстъпили по икономическия показател от 2009г. насам. Бързо вървят нагоре Индонезия, Виетнам, Тайланд и Малайзия, но е показателно, че заедно с Китай и Саудитска Арабия те са в групата "Просперитет без лична свобода".

Безпрецедентно сриване на САЩ извън водещите 10 държави в света е едно от изненадващите заключения в доклада. Авторите от Legatum Institute посочват, че "американската мечта е в сериозна криза", а страната, заемаща 12-о място, е отстъпила в 5 от 8-те категории в индекса, слязла е с осем позиции в списъка и все по-малко американци вярват, че ако работиш здравата, ще успееш.

Кои са най-проспериращите в света:

1. Норвегия
2. Дания
3. Швеция
4. Австралия
5. Нова Зеландия
6. Канада
7. Финландия
8. Холандия
9. Швейцария
10. Ирландия

Кои са най-проспериращите икономики:

1. Швейцария
2. Норвегия
3. Сингапур
4. Люксембург
5. Швеция
6. Германия
7. Тайван
8. Канада
9. Хонконг
10. Австралия

Кои се управляват най-добре:

1. Швейцария
2. Нова Зеландия
3. Дания
4. Швеция
5. Финландия
6. Канада
7. Великобритания
8. Австралия
9. Люксембург
10. САЩ
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати