19 Април 2024 г. Петък

Пушачите кръшкат по-често от работа

2012-11-01 06:35:51

Пушачите отсъстват от работа поне два-три дни повече на година в сравнение с техните колеги непушачи. Според британско проучване това струва на Великобритания около 2,5 милиона долара годишно, съобщава Ройтерс.

В проучването били анализирани 29 различни изследвания, проведени между 1960-а до 2011-а година в Европа, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Япония, като общият брой на анализирани служители от държавния и частния сектор надвишава 71 хиляди.

За да съберат необходимата информация, изследователи се заели да разпитат всеки един служител за неговите настоящи и предишни навици на пушене. След това били прегледани и здравните им картони, за да установят колко често са отсъствали от работа в последните две години.

Вероятността един пушач да отсъства от работа е с 33 на сто по-голяма от вероятността непушач да излезе в неплатен отпуск или в болнични. От изследването става ясно още, че тези, които пушат, отсъстват точно 2,7 дни повече на година от останалите си колеги, съобщи ръководителят на мащабното проучване Джо Леонарди-Бий от университета Нотингам, Великобритания.

Експертите изчислили също, че настоящите пушачи е по-вероятно да кръшнат от работа с 19 на сто в сравнение с експушачите.

„Отказването от цигарите намалява отсъствията от работа и това значително подобрява работния процес и води до икономии за работодателите“, установяват още от университета Нотингам.

През 2011-а година Великобритания е изгубила 2,25 милиона долара само заради отсъствието на пушачи от работа. Според някои работодатели обаче загубите не са само парични. Според тях активността на служителите, които палят цигари, е много по-ниска заради честите паузи, които правят.

В анализа били разгледани както краткосрочни отсъствия, така и такива, които продължават по 4 седмици и повече.

„Откажи цигарите заради здравето си", но аз смятам, че и всички работодатели ще го кажат на служителите си. Пушенето определено води до последствия не само за индивида, а и за цялата икономика“, казва Дъглъс Леви, изследовател в областта на общественото здраве от Harvard Medical School, който прави собствено проучване по темата.

Според данни от неговата работа децата, които живеят с пушачи, е по-вероятно да отсъстват от училище. Пасивните пушачи са подложени на редица последствия - от белодробни заболявания до сърдечни удари. Затова и на служителите, които обичат да палят цигари, им се налага по-често да отсъстват от работа заради лични здравословни проблеми или болни деца впоследствие на пасивното пушене.

Според Леви най-важният резултат от проучването е фактът, че служители започват да отсъстват все по-малко от работа, след като са спрели цигарите. Това твърдение е подкрепено и от все повече фирми, които инициират не само курсове за отказване на цигарите, но и разнообразни програми за здравето на служителя на работното място.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати