18 Април 2024 г. Четвъртък

Българският лекарски съюз алармира за изчезването на 59 млн. лв. от здравни вноски

2012-11-01 06:22:55

Преди ден ръководството на Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до министрите на финансите и на здравеопазването, до директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до председателя на бюджетната комисия в парламента, в което настоява за обяснение какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през тази година.

Лекарският съюз изисква становището на всяка от институциите за това как ще се използват тези пари за здравноосигурителни плащания през 2013 година и дали е редно да се прехвърлят произволно нови дейности от Министерство на здравеопазването към НЗОК, за да се заобиколи решението на Конституционния съд.

Припомняме, че в бюджета на касата за тази година беше предвидено тя да прехвърли на здравното министерство общо 100 млн. лева за различни дейности, които по закон са задължение на държавата. В средата на годината обаче трансферът беше обявен за противоконституционен и 50 милиона лева останаха по бюджета на касата. За да бъдат похарчени за лечение, трябваше да се актуализира бюджетът на НЗОК, но това не беше направено и така парите останаха блокирани там.

От БЛС уточняват, че става въпрос за излишък от 9 млн. лева от миналогодишния бюджет на НЗОК и 50 млн. лева неосъществен трансфер от касата към здравното министерство.

Председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов обяви, че 50-те милиона лева не са отразени никъде като преходен остатък в проектобюджета на касата за 2013 година и предположи, че най-вероятно те ще бъдат прехвърлени в централния бюджет.

Така държавата ще национализира поредната сума от здравни осигуровки, след като през 2010 година национализира резерва на здравната каса от 1,5 млрд. лева, трупан в продължение на десет години, за да гарантира финансова устойчивост на здравната система.

Ръководството на съсловието алармира, че тези средства би трябвало да се включат допълнително в приходната и в разходната част на бюджета на НЗОК за 2013 година и да се разходват за покриване на здравни дейности от пакета на касата.
В писмото се казва още, че в бюджета за 2013 година не е заложен трансфер от НЗОК към здравното министерство. Но пък е предвидено да се прехвърлят дейности, досега финансирани от министерството, към касата за еквивалент от 100 млн. лв.

„С този подход реално се заобикаля решението на Конституционния съд по най-безпардонен начин, а механичното прехвърляне на дейности, чието място изобщо не е в НЗОК, като ваксини, асистирана репродукция и т.н., ще нанесе дългосрочни поражения на здравната система“, пише в писмото на БЛС до посочените институции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати