19 Април 2024 г. Петък

Наръчник на добрата тъща

2012-10-31 16:40:46
Като майка на момиче не може да не сте чували вицове за омразни тъщи. Докато не мине сватбата обаче, гръмкото прозвище "тъща" ни се струва част от далечното евентуално бъдеще. Времето лети напук и когато се окаже, че трябва да поемем като емоционален товар още един човек под крилото си, не знаем как да реагираме.

Дори да не ви харесва младежът, който е пожелал и съответно взел ръката на дъщеря ви, трябва да разберете, че изборът е лично неин. От вас се очаква да я подкрепите и да създадете атмосфера на приветливост и взаимно уважение.

Ето някои основни принципа, които е добре да имате предвид, когато станете тъща:

Приемете факта, че малкото ви момиче вече е пораснало и е поело по свой път. Спомнете си, че някога и вие сте били в същото положение. Няма място за притеснения, ако можете спокойно да кажете, че сте я възпитали добре.

Не ревнувайте – тя продължава да ви обича, независимо от обстоятелствата. Любовта й към мъжа, с когото е решила да прекара живота си, и тази към вас са от съвсем различно естество. Майката е незаменима, не се чувствайте пренебрегната.

Не се месете твърде много в решенията, които трябва да се вземат около обзавеждането на новата къща. Вие си имате своя, оставете младите да развият въображението си.

Не очаквайте зетят ви да се държи с дъщеря ви така, както и вие едно време. В процеса на изграждане на връзката си те са стигнали до един вид отношения и не е редно да се месите в тях, ако в тяхната къща има мир и разбирателство.

Бъдете търпеливи и внимавайте как се изразявате. Зетят ви със сигурност изпитва притеснения във ваше присъствие и едва ли би разбрал чувството ви за хумор и ирония. Предразположете младежа да се чувства удобно пред вас и му позволете да ви опознае.

Не говорете за бившите приятели на дъщеря си - може би някой от тях ви е допадал повече, но размислете и ще осъзнаете, че нито на нея, нито на съпруга й е приятно да слуша за предишните й връзки. Можете да предизвикате неприятни, неудобни разговори и дори кавги помежду им.

Не правете намеци за внуци – никоя млада двойка не обича да прибързва в тази насока. Не се месете и в решенията, касаещи бъдещите ви внуци (образование, хобита и т.н.). Разбира се, не е лошо да дадете съвет и ако доводите ви са по-добри от тези на младите, те да се съгласят с вас.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати