25 Април 2024 г. Четвъртък

Нов междинен доклад за България, репутацията ние под въпрос

2012-10-31 16:34:33

Европейската комисия е възможно да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. 

Новината бе съобщена от говорителя на Еврокомисията Оливие Баи, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/, предаде БТА. 

Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда, отбеляза говорителят. ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, добави Баи.

Еврокомисията призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси, заяви говорителят.

Днес Еврокомисията отчита, че гласуването в пленарната зала не бе съобразено със сигналите на ЕК от последните дни, добави той.

„Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос. ЕК ще следи темата отблизо, в контекста на продължаващия механизъм за сътрудничество и оценка. Комисията ще бъде в постоянен контакт с българските власти и ще докладва на Съвета на ЕС. Винаги има възможност комисията да представи допълнителен доклад по механизма, извън предвидения за края на 2013 г., "ако положението в България го изисква", допълни Оливие Баи. 

Говорителят  отбеляза, че Еврокомисията очаква нашата страна да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система. 

„Ще зависи от развитието на ситуацията в България и нашата оценка за нея дали ще има допълнителен доклад. Засега намерението ни остава да изготвим следващия доклад в края на 2013 г., но остава открита възможността за доклад по всяко време, ако ситуацията "се развие в грешна посока", добави Баи. 

През юли ЕК обяви, че следващият доклад за нашата страна ще бъде в края на 2013 г., а за Румъния в края на настоящата година, с което за пръв път комисията раздели наблюдението над двете държави, въведено с присъединяването им към ЕС през 2007 година. 

Тогава в доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България за периода 2007-2012 г.  бяхме критикувани от ЕК относно съмненията за независимостта на съдебната власт, протакане на делата, слабости при борбата с корупцията и организираната престъпност и неспособност да се спазва разделението на държавните власти. 

Независимо от критиките на ЕК относно избора на конституционни съдии днес парламентът гласува кандидатурите на зам.-председателя на НС Анастас Анастасов от ГЕРБ и на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, издигната от независими депутати, декларирали принадлежност към управляващата партия . 

След гласуването „Синята коалиция“ лансира тезата за предварителни договорки между ГЕРБ, БСП и ДПС  при избирането на конституционни съдии от квотата на НС. 

Името на Венета Марковска беше оспорено в публичното пространство и беше замесено в конфликт на интереси, тя обаче отхвърли всички твърдения срещу нея.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати