Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 3
Начало arrow Политика arrow Съдът пречел на разследването по "Килърите" и Галев

Съдът пречел на разследването по "Килърите" и Галев

  Print E-mail
2010-08-14 18:17:00
източник: dnes.bg

"Днес бяха извършени процесуално-следствени действия по физическото разпознаване на стрелеца срещу Джованито през 2005 година и разпознаването категорично посочи Дачи като извършител на това покушение.

Това е още едно потвърждение на правилната посока в разследването и оперативната работа, която беше свършена от колегите през последните месеци и само неглижирането, високомерието и липсата на съдебна воля възпрепятства разследването по "Килърите" при атентата срещу Юри Галев."

Това каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

"Но въпреки тази съпротива, аз бих искал да благодаря още веднъж на колегите, на прокурорите, които изключително сърцато и всеотдайно работят, които изцяло припокриват политическата воля на новото българско правителство за ефективна борба и разследване на тежката организирана престъпност и създаване на условия за страната ни като една достойна членка на ЕС и затвърждаване на позитивните сигнали, които получихме в последния доклад на ЕК за политическата воля и борбата с организираната престъпност.

Нека тези три съдийки, които взеха това решение на Апелативния съд, да тежи на тяхната съвест това противопоставяне, което те целяха с това решение, но не и да разгледат по същество и да вникнат в детайли в криминалния анализ и на всички доказателства, които бяха представени за тежестта и организацията на тази организирана престъпност.

А тя извършва само рекет и убийства", коментира Цветан Цветанов.

"Видно е, че това е една стройна, йерархична, организирана престъпна група. Целта на разследването ни е да неутрализираме и да противодействаме на тази престъпна група и да бъде документирана нейната дейност, осъществявана на територията на страната в последните години", каза Цветан Цветанов.

Георги Петков по прякор Дачи днес бе разпознат като извършител на стрелбата срещу криминално проявения Ивайло Паунов по прякор Джованито във Варна през 2005 година.

Освободеният на 3 август от Софийски апелативен съд Георги Петков по прякор Дачи, един от петимата оставени в ареста при операция "Килърите", отново бе задържан на 9 август.

Причината е полицейско разследване на стрелбата от ноември 2009 година в Плевен срещу Камен Балбузанов по прякор Куката.

На 11 август Плевенският окръжен съд остави Дачи за постоянно в ареста.

Той бе един от петимата задържани, които останаха в ареста при операция "Килърите" по случая с убийството на Юри Галев. Тогава, освен Петков, в ареста бяха Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Янко Попов - Туци.

На 3 август състав на Софийски апелативен съд освободи от ареста четирима от петимата задържани и остави в ареста само Методи Иванов.

Камен Балбузанов-Куката е една от знаковите фигури на плевенския подземен свят. Към ноември 2009 година той има 11 присъди за кражби, хулиганство и измама.

На 20 ноември 2009 година около 19.40 ч неизвестен стрелец е открил стрелба по 31-годишния Камен Балбузанов-Куката в кафе "Латино".

Куката остава жив, ранен е в рамото и в крака, направена му е операция и няма опасност за живота му. 

На 26 юли 2010 година Прокуратурата повдигна десет обвинения срещу пет лица за убийството на Юри Галев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?