24 Април 2024 г. Сряда

Края на света през декември 2012: Как точно ще се случи?

2012-10-31 06:49:09

Със сигурност има много спекулации около Края на света през декември 2012 г., пише в сайта squidoo.com, цитиран от БЛИЦ.

Десетките предположения относно това как ще свърши той са направени както от известни учени и теолози, така и от никому неизвестни блогъри и любители на конспирацията. Но независимо от къде идват тези теории, до една са атрактивни. Те са базирани основно на календара на маите, но често се свързват и с различни конспиративни теории или библейски пророчества. Краят на света 2012 – Знаят ли наистина нещо маите, което ние не знаем?

Древните маи са направили календар, познат като Дългогодишния календар, който е базиран на броя на дните, които са отминали от деня на религиозната (в този случай историческата) дата на началото. Тъй като става дума за линеарен календар, той има възможността да бъде разтеглян както напред, така и назад във времето. Въпросът е, че всяка възможност за разширение свършва точно на 21 декември 2012 г. Тогава приключва цикълът от 13 “бакатуни”, или иначе казано – 5125 години.

Което е интересно е не толкова, че датата е в деня на слънцестоенето, но също така наближаващата след две седмици дата на перихелия. Това е точката от земната орбита, когато планетата ни е най-близо до Слънцето. Може ли едно допълнително гравитационно напрежение да предизвика нещо да се случи? Не изглежда много вероятно, но комбинирано с другите сили, кой знае. Това близко разстояние до Слънцето може и да се окаже фатално в случай на соларно изригване.

Преди 14 000 години е имало твърде сериозен катаклизъм, който замразил мамутите, а храната, която преживяли, била още в устите им хилядолетия по-късно.

Какво може да предизвика Края на света?

СЛЪНЦЕТО

Това е най-вероятната възможност. Учените смятат, че очакваната масирана соларна атака дори закъснява. А толкова силна атака, която може да ни върне обратно в каменната епоха, се случва веднъж на 150 години. Във времена, в които разчитаме изцяло на електроника и комуникации, подобна атака ще бъде фатална, за разлика от случилата се преди 150 години. А през следващите няколко се очаква много силна слънчева активност.

ПЛАНЕТАТА Х

Има ли “Планета Х”, която се завръща от своята “кометоподобна” орбита, на чийто път в момента стои Земята? Добрите новини са, че шансът е един милион на едно (най-много).

СМЯНА НА ПОЛЮСИТЕ

Това всъщност се случва често (в геологически измерения), но дали непременно ще е катастрофално събитие? По-скоро ще бъде едно досадно събитие, ще трябва да се рекалибрират навигационните устройства и пр.

ДВИЖЕНИЕТО НА ЗЕМНАТА КОРА

Това е неспирен процес. Земетресенията също са нещо естествено, те отпускат напрежението в земната кора. Все пак, ако изведнъж се случи нещо наистина силно, може и да стане страшно. Изглежда в последните години нещо се случва, защото ако сравним статистиката, в момента земетресенията са по-начесто и по-силни.

ПОЛИТИЧЕСКИ КАТАКЛИЗЪМ

Политически катаклизъм през 2012 г.? Трудно може да се посочи такъв, който поне в тези кратки срокове да предизвика Края на света. Като изключим конспирациите за Новия световен ред.

ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ

Повечето, които вярват в това, смятат, че пясъкът вече почти е изтекъл. Така че е много вероятно, поне за последователите на идеята, че ще настъпи Второто пришествие и всички ще бъдат съдени според делата си, и това да се случи именно през 2012 г.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати