17 Април 2024 г. Сряда

Грешките на работещата жена, които могат да се окажат фатални

2012-10-31 06:26:06
Мъжете обичат да гледат спортни канали или пък да играят на компютърни игри през свободното си време. Докато жените по-скоро ще висят в библиотеката и ще зубрят, за да напреднат в работата. Обаче и това не помага. Защо жените не могат да правят кариера въпреки усърдиeто си, разказва немското издание Wirtschaftswoche, като изброява десетте типични грешки, които работещата жена допуска. 

1. Удоволствието пред парите


Ако попитате една жена кое е важно за нея в работата, тя няма да ви отговори, че бонусите или високата заплата са от най-съществено значение. Жената иска работата да й доставя удоволствие. Това показа и актуално проучване на международната консултантска фирма Universum Communications, според която 60 процента от работещите жени предпочитат спокойна и приятелска работна среда, 50 процента от тях искат разнообразни задачи и само за 14 процента престижът и бързото развитие във фирмата са най-важни. 

2. Слаба конкурентоспособност

В отдели, в които работят много хора, служителите трябва да бъдат много инициативни, за да се наложат пред колегите си и да получат уважението на шефовете. Но именно тази вътрешна конкуренция не се харесва на жените. Според резултатите от запитване на статистическия институт TNS Emnid една трета от жените се страхуват от подобен тип съревнование. При мъжете това не е повод за притеснение или страх.

3. Прекомерна работа в екип

Работата в екип е едно от най-важните умения, които всеки работодател изисква. При жените това обаче е фрапантен случай. Експеримент в университета в Лион показва, че мъжете работят в екип само когато не се чувстват уверени, че могат да се справят със задачата. Жените пък предпочитат да работят в екип независимо дали задачата е сложна или съвсем лека. По този начин личните качества на жената се размиват с постиженията на цялата група. 

4. Грешен избор на специалност

Специалностите, които е по-сигурно да ти осигурят работно място, са в областта на икономиката, правото и инженерството.  Докато в специалностите икономика и право има голям процент на учащи жени, в инженерството стават все по-малко. В областта на електрониката и машиностроенето процентът на представителите от женски пол също никак не е розов.

5. Ниско самочувствие

Жените нямат високо самочувствие на работното място. Друго проучване на консултантската фирма Accenture показва, че жените често търсят грешката в себе си, ако не получат бързо повишение. 28 процента от запитаните жени смятат, че им липсват необходимите качества за по-висока позиция. 

6. Никой не иска шефът му да е жена

Не само мъжете не искат шефовете им да са жени. И жените не са убедени в мениджърските качества на шефките. Само три процента от жените искат жена шеф, девет пъти повече са тези, които искат мъж шеф. Това показва представително проучване на социологическа агенция „Форса“. 

7. Конкурентно мислене


На работата жените могат да бъдат и жестоки. Запитване на университета в Амстердам показва, че жените могат да си сътрудничат, но само докато не се появи представител от мъжки пол в групата. Тогава той се оказва плячката, за която всички жени се борят. Още по-зле са резултатите от работата в екип, когато част от жените забелязват, че тяхна колежка се разбира твърде добре с колегата. 

8. За пари не се говори

Дори и жените на мениджърски позиции не печелят толкова добре, колкото колегите им от мъжки пол. В Германия например един мъж с ръководна функция печели около 5000 евро, докато жена на същата позиция би печелила само 3800 евро. Това се дължи и на факта, че при разговори за заплатата жените се съгласяват по-бързо на дадено предложение и не дискутират за повече. 

9. Семейство или работа? - Семейство!

Ясно е, че работата и семейството не вървят ръка за ръка. 72 процента от майките на малки деца на запад предпочитат да се грижат за децата си пред това да ходят на работа. Това се дължи и на патриархалната представа, че жените са тези, които трябва да стопанисват дома. През 2010 година едва 5 процента от бащите на малки деца са били на непълно работно време, а жените са били над 68 процента. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати