27 Април 2024 г. Събота

Ураганът Санди в топ 10 по разрушения, 48 жертви

2012-10-31 06:54:19

Санди е сред десетте най-разрушителни урагани, опустошавали някога територията на САЩ, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на президента на специализираната компания Екекат за телевизия "Блумбърг" Бил Киъг.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара, посочва АФП. 

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони. Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания Фич Рейтинг.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 година, бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 година - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат.

Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 година,струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Ураганът Санди може да означава забавяне на икономиката и поскъпване на бензина през идните месеци, макар че възстановителните работи могат да помогнат за смекчаване на икономическия удар, предаде Асошиейтед прес.

Стихията ще нанесе щети за 20 милиарда долара и ще доведе до загубата на още между 10 и 30 милиарда долара бизнес активност,според компанията Ай Ейч Ес глоубъл инсайт.

Това би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Някои експерти са по-оптимистични в прогнозите си. Пол Ашуърт от Кепитъл икономикс твърди, че общият ефект върху икономиката вероятно ще бъде "много умерен".

Броят на жертвите на урагана Санди в САЩ е достигнал 48 души, съобщи ИТАР-ТАСС. Повечето от жертвите са от Ню Йорк - 18 души, които са загинали в резултат на паднали върху домовете или автомобилите им дървета.

Бурята остави без ток над 8 милиона домове, спря работата на 70 процента от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10 процента от американския брутен вътрешен продукт,посочва АП. 

Санди започна да се придвижва на северозапад с фронт около 1300 км и застрашава да нанесе сериозни щети и в района на Чикаго, предаде ИТАР-ТАСС. В източните части на езерото Мичигън вече са били регистрирани вълни с височина до шест метра. 

Скоростта на вятъра в района на Чикаго вече достига 100 км/час. Местните власти вземат извънредни мерки - крайбрежните улици са затворени, на жителите на града се препоръчва да не напускат домовете си, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати