27 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата днес

2012-10-31 05:50:21

"174 нови камери на КАТ - вижте къде ще снимат", е водещото заглавие за "24 часа". Вече се знае къде ще бъдат поставени новите записващи устройства. Това ще стане в т. нар. черни точки, където в последните 5 години са станали голям брой катастрофи.

В началото на 2013 г. ще бъдат монтирани 25 модернизирани мобилни камери, които ще снимат джигитите. Така до края на следващата година пътищата на страната ни ще бъдат опасани от общо 332 стационарни мобилни камери. Иначе 3 590 шофьори в София са снимани от техниката на КАТ заради превишена скорост за първите 9 месеца на тази година, показва статистиката на Пътна полиция, пише още "Труд".

Според темата на "Преса""">"Мат с цената на тока", констатира на първа страница "Капитал Daily". Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев цената се повиши минимум с 3-4 на сто от 1 юли догодина. С толкова се очаква да се увеличи добавката за зелена енергия. До 14 на сто би трябвало да поскъпне токът от юли 2013 г., ако се вземат под внимание всички фактори за увеличението, допълва под глава "Труд".

"Имаме достатъчно запаси от мазут, ако ни спрат газа", анонсира пред "Новинар" Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация-София". "Вярно е, че не можем да занулим всичките си задължения към "Булгаргаз" и да влезем на чисто в сезона. Много е важно и какъв договор ще се сключи с "Газпром" и от там нататък какви ще са взаимоотношенията на "Булгаргаз" с топлофикационните дружества", заявява Цветанов и допълва, че от 1 октомври дружеството има пълна готовност да започне отоплителния сезон, но към момента няма необходимите условия за това.

Според заглавие в "Сега" "ГЕРБ се сети да търси бюджетни резерви в сивата икономика". Списъкът с обещания за корекции на проектобюджет 2013 между първо и второ четене в парламента набъбва. ГЕРБ приема принципно предложението на синдикатите за криминализиране на укриването на осигуровки и може да предложи 
подобни законодателни промени между двете четения на закона, обяви след среща с представители на КНСБ шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

По повод приоритетите в "Бюджет 2013" депутатът от "Коалиция за България" Пламен Орешарски заявява пред "Труд"Ръст на финансирането на образованието за следващата година от около 4 на сто при прогнозирана инфлация от 3,4 процента практически запазва реалното ниво на средствата. По отношение на доходите дори властите се свенят да използват термина повишаване и се ограничават с индексиране. А както е известно, индексирането не увеличава доходите, а възстановява тяхната покупателна сила до нива от предшестващи периоди”, допълва Орешарски.

Скандалът с безбожно скъпите храни за социално слаби граждани бързо се разраства, коментира под глава "Сега". 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, са засекли от Агенцията по храните при проверка в складовете на Българския червен кръст в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС. На опаковката пише, че бобът е годен до 2014 г. При лабораторни тестове обаче е доказано, че той не става за консумация. За зрял фасул фондът отделя над 5.92 млн. лева, а отделно се плащат транспортните разходи - 98 908 лева, подчертава изданието.

Прокуратурата е разпоредила проверка за изгореното бебе в елитната болница "Авис медика" в Плевен, което почина в понеделник в "Пирогов", съобщава още "24 часа". До нелепия инцидент се стигна, след като детето е получило изгаряния заради вентилаторна печка, поставена в близост до креватчето му. Пред изданието директорът на "Авис медика"Виновни сме за изгарянията. Това не подлежи на никакво съмнение. Виновните понесоха своята отговорност."

Фалитът на по-малките лечебни заведения се дължи на целенасочена държавна политика, съобщава на първа страница "Дума". Част от тази политика е неравностойното и нечестно отношение, което се наблюдава в подхода на държавата към пациентите в различните области, смятат директорите на лечебните заведения. Общинските болници в Белоградчик, Кнежа и Попово са в толкова тежко състояние, че до края на годината могат да последват участта на девинската болница.

В интервю за "Сега"По мое мнение най-значимата промяна в отношението към управляващите е именно в това - не толкова в спада на подкрепата сама по себе си, колкото в обръщането на обществения климат. 
В изследванията тази тенденция проличава чрез рязкото преминаване на неутралните мнения в негативни.  Обществените сетива също се настройват на позиция "критично приемане".

Ако само допреди шест-седем месеца и най-сериозните гафове отскачаха като гумена топка, то сега ехото им отеква по-дълго и реакциите са много по-остри. Думи, които преди будеха умиление или най-много лека насмешка, сега срещат сарказъм и съпротива”, смята социоложката.

В интервю за "24 часа"Все повече ще се управлява коалиционно. Няма вече такива грамадни партии, каквито едно време бяха БСП и СДС. А другите кръжаха като саталити около тях." По думите на Желев в момента СДС няма шанс да влезе в парламента, ако участва сама.

"Славата е подвеждаща. Нищо не се получава даром в този живот, така че какво ще отнеме или даде славата зависи от характера на човек, за когото се отнася." Това споделя в интервю за "Дума" певицата Лили Иванова. В тази връзка тя подчертава и необходимостта изкуството и културата да бъдат подпомагани сериозно. "Тук никога не се е случвало така, както трябва. Управляващите трябва да създадат структура, правила и среда, в която хората с възможности да могат да подкрепят хората на изкуството", призовава Иванова.

Оправдателната присъда на Софийския градски съд по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов е изненада за градския прокурор на София Николай Кокинов. 
В интервю за "Телеграф"Имам огромно доверие в наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов, който изготви, внесе и защити обвинителния акт. Имаме силно съоръжение - надлежно разписани от съдия спецсредства. Разполагаме и с най-важното - предмета на престъплението - подкупа от 20 000 евро. На фона на всичко това внезапно градският съд оправдава и тримата подсъдими. За мен остават открити два въпроса - кой тогава е собственикът на тези пари и откъде се появиха?"

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати