25 Април 2024 г. Четвъртък

АЕЦ "Белене“ с редица нарушения при сключените договори

2012-10-30 16:43:51

Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и допълнения към тях по проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от доклада на директора на АДФИ Теменужка Петкова пред членовете на временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", предаде БТА.

Най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ "Белене", коментира Петкова. Тя посочи, че е подписано само споразумение с цел преговорите да продължат, но според ЗОП трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител на обществена поръчка, а не да се подписва споразумение, такова, каквото е било подписано.

В представянето на доклада на АДФИ пред временната анкетна комисия Теменужка Петкова изтъкна липсата на подписан договор и като една от посочените в писмото на германската компания RWE причини за оттегляне от проекта "Белене".

Писмото е изпратено през октомври 2009 г. и в него като причини за оттеглянето на компанията като стратегически инвеститор са посочени липсата на сключен договор за строителството на АЕЦ "Белене", както и липсата на единен подход за финансиране на проекта. 

При дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки, посочи Петкова.

Според договора стойността на оборудването ще бъде редуцирана с размера на разходите по транспортирането му, застраховки и други. Към датата на подписването на рамковото споразумение обаче няма разрешение от принципала на НЕК - министерството на икономиката и енергетиката. Такова е дадено едва през декември и принципалът е одобрил на практика един вече сключен договор с предложена цена, посочи Петкова.

Проверката на АДФИ е показала, че със седем допълнения, сключени към договора, сумата е редуцирана със 77 млн. евро. Не са предоставени в НЕК от руската страна обаче оправдателни документи за намаляването на сумата, тъй че тя е дължима, каза Петкова.

Финансовата инспекция е отправила препоръка към НЕК да предяви иск към "Атомстройекспорт" за изплащане на стойността на оборудването в пълен размер.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати