25 Април 2024 г. Четвъртък

Аварийно спиране на тока в болница погуби пациентка

2012-10-30 08:21:34

Възрастна жена издъхна в реанимацията на държавната болница в Пазарджик след аварийно спиране на тока вчера. Здравният министър Десислава Атанасова е разпоредила проверка на случая. 

Починалата пациентка е била настанена в интензивното отделение на болницата. Близки твърдят, че след спирането на тока лекарите са обдишвали пациентката ръчно, тъй като резервният генератор не се е включил. 

Атанасова съобщи пред БНТ, че по данни на директора на болницата става въпрос за планов ремонт и електричеството е било спряно за няколко минути. От EVN  обаче са потвърдили, че става въпрос за авария и захранването е било спряно за около час.

„Проблемът е, че генераторът на болницата не се е включил. Вече съм разпоредила проверки и се надявам, че днес ще има повече информация. Още на 2 октомври съм изпратила заповед на всички директори на лечебни заведения да бъде проверена готовността на електрическите системи и захранването предвид зимния сезон”, каза здравният министър.

Десислава Атанасова беше категорична, че ако има проявена небрежност, директорът на болницата ще бъде освободен.

 

Шефът на МБАЛ-Пазарджик д-р Пенко Кацарски заяви пред “Фокус“, че няма никаква връзка  между спирането на тока и смъртта на 80-годишната жена. 

По думите му пациентката, която е починала в реанимацията, била настанена там от два месеца. Тя е била приета с много тежка сърдечна недостатъчност. 

„Не може да се говори за връзка между спирането на електричеството и нейната смърт, защото по същото време в реанимацията е имало и друга жена на изкуствена белодробна вентилация, но тя е жива“, коментира директорът на болницата. 

Здравният министър е възложила проверка на медицинския одит и на РЗИ-Плевен на частната болница  "Авис Медика", където новородено получи 10% изгаряния от включена „духалка“ и почина след транспортирането му в „Пирогов“. 

Вината за изгарянията е на дежурния лекар Ана Вълкова - шеф на отделението по "Неонатология". От частната болница в Плевен вече обявиха, че тя ще бъде уволнена. 

Д-р Вълкова преценила, че е студено и включила печка „духалка" в стаята с бебетата. От печката обаче са се нагрели металните части на бебешкото креватче и при допир с него детето е получило изгаряния. 

„Това е престъпна небрежност, ако никой не е проверявал състоянието на това бебе часове наред“, категорична е Атанасова и добави, че все още се чака и съдебномедицинската експертиза. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати