Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow Аварийно спиране на тока в болница погуби пациентка

Аварийно спиране на тока в болница погуби пациентка

  Print E-mail
2012-10-30 08:21:34
източник: dnes.bg

Възрастна жена издъхна в реанимацията на държавната болница в Пазарджик след аварийно спиране на тока вчера. Здравният министър Десислава Атанасова е разпоредила проверка на случая. 

Починалата пациентка е била настанена в интензивното отделение на болницата. Близки твърдят, че след спирането на тока лекарите са обдишвали пациентката ръчно, тъй като резервният генератор не се е включил. 

Атанасова съобщи пред БНТ, че по данни на директора на болницата става въпрос за планов ремонт и електричеството е било спряно за няколко минути. От EVN  обаче са потвърдили, че става въпрос за авария и захранването е било спряно за около час.

„Проблемът е, че генераторът на болницата не се е включил. Вече съм разпоредила проверки и се надявам, че днес ще има повече информация. Още на 2 октомври съм изпратила заповед на всички директори на лечебни заведения да бъде проверена готовността на електрическите системи и захранването предвид зимния сезон”, каза здравният министър.

Десислава Атанасова беше категорична, че ако има проявена небрежност, директорът на болницата ще бъде освободен.

 

Шефът на МБАЛ-Пазарджик д-р Пенко Кацарски заяви пред “Фокус“, че няма никаква връзка  между спирането на тока и смъртта на 80-годишната жена. 

По думите му пациентката, която е починала в реанимацията, била настанена там от два месеца. Тя е била приета с много тежка сърдечна недостатъчност. 

„Не може да се говори за връзка между спирането на електричеството и нейната смърт, защото по същото време в реанимацията е имало и друга жена на изкуствена белодробна вентилация, но тя е жива“, коментира директорът на болницата. 

Здравният министър е възложила проверка на медицинския одит и на РЗИ-Плевен на частната болница  "Авис Медика", където новородено получи 10% изгаряния от включена „духалка“ и почина след транспортирането му в „Пирогов“. 

Вината за изгарянията е на дежурния лекар Ана Вълкова - шеф на отделението по "Неонатология". От частната болница в Плевен вече обявиха, че тя ще бъде уволнена. 

Д-р Вълкова преценила, че е студено и включила печка „духалка" в стаята с бебетата. От печката обаче са се нагрели металните части на бебешкото креватче и при допир с него детето е получило изгаряния. 

„Това е престъпна небрежност, ако никой не е проверявал състоянието на това бебе часове наред“, категорична е Атанасова и добави, че все още се чака и съдебномедицинската експертиза. 
 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?