26 Април 2024 г. Петък

Кристалина Георгиева: Надеждата в Сирия умря

2012-10-30 06:23:15

Събитията около обявеното временно примирие в Сирия показаха, че дипломатическо решение на конфликта няма. Това заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, пише БТА.

Надеждата да има спасение за хората, попаднали в конфликта, на основата на дипломатическо споразумение, умря, добави тя.

Отсъствието на доверие между воюващите страни е толкова дълбоко и ситуацията в страната е толкова сложна, че да се надяваме на хуманитарно примирие, не можем, допълни еврокомисарят. Тя отбеляза, че настъпването на зимата вещае още по-голяма тежест за хората, които и без това са достатъчно измъчени.

Във всички райони на Сирия има хуманитарно присъствие, но по-малко от половината нужди от храна на засегнатите от боевете са покрити, уточни Георгиева. По нейните думи медицинското обслужване в страната е в трагично състояние, не само за големия брой ранени, нуждаещи се от помощ във военни условия в градска среда - най-тежките възможни, а и за останалото население. Сирия имаше традиционно добра здравна система, която в резултат на конфликта колабира, коментира Георгиева. Хората ги чакат много трудни месеци, добави тя.

Надеждата на местното население за постигане на някакво споразумение сега съвсем изчезна, макар да не беше голяма, отбеляза комисарят по повод проваления опит за временно примирие покрай празника Курбан байрам. Според нея военно решение не е реално, тъй като никоя от воюващите страни не е в състояние да получи такова преимущество, че да постигне принудително сядане на масата за преговори на противника. Видяхме в този опит за примирие, че сред бунтовниците има голямо разногласие - това са много и най-различни групи, с различни интереси, които много трудно биха могли да стигнат до обща позиция по какъвто и да било въпрос, коментира Георгиева.

По думите й единственият подход за Сирия е политическото решение. Според нея Съветът за сигурност на ООН следва да намери път към позиция, която да бъде достатъчно обединяваща за страната, да даде перспективата за такова решение. В противен случай най-вероятно ще продължи не само страданието на хората в Сирия, а и прехвърлянето на пламъкана конфликта към съседните страни, коментира тя.

Както за ЕС, така и за България, засега проблемът не е сериозен, не става дума за поток от десетки хиляди хора, както беше преди година с избягалите от Либия, посочи комисарят.

Според нея, колкото по-дълго няма политическо решение в Сирия, толкова повече сирийците, напуснали родината си, ще започнат да мислят за бъдещето си. Засега те нямат намерение трайно да се устройват в Европа, но трябва да се приготвим, в случай че повече сирийци пожелаят да останат в ЕС. Колкото по-дълго време няма решение на конфликта, толкова повече броят на тези хора ще расте, допълни Георгиева.

За България е важно да сме готови, нямаме опит в това направление. Винаги е по-добре човек да бъде готов за проблем, който не се случва, отколкото да се окаже изненадан, ако проблемът настъпи, коментира тя. Съседи сме с Турция, работи се за ограничаване на случаите за незаконно преминаване на общата ни граница, но е добре да усилим готовността си, макар това да не е големият проблем днес, отбеляза комисарят в отговор на въпрос.

Тя уточни, че в ЕС са били обсъдени различните варианти на развитие на конфликта, включително при използването на химическо оръжие от страна на армията на Башар Асад. Изводът е, че каквото и да бъде развитието, хуманитарните нужди ще останат много високи, дори при постигането на политически изход. Бързото отстраняване на хуманитарните последици е невъзможно, а влошаването на ситуацията в региона вероятно ще даде силен сигнал за постигането на политическо решение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати