19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-10-30 06:19:33

Инициативен комитет от доспатското село Црънча настоява пред институциите най-после да се реши проблемът с връщането на земеделската земя на 800 негови жители, информира "Труд". Ако това не стане, селяните искат да се прехвърлят административно към Гърция. "Искаме специална процедура за прехвърляне на крайграничните села Црънча и Бръщен към гръцката област Драма или към град Кавала", се казва в писмо на местните към институциите. "Искаме да минем в гръцко, защото се надяваме поне там да бъдем уважавани като земеделски производители и да бъде уважавана собствеността ни над земята. Ако институциите не ни обърнат внимание, ще започнем протести и блокиране на границата с Гърция", каза шефът на инициативния комитет Васил Войнов, който e бивш зам. социален министър от предходното правителство.

"Шведи искат български боклук". Това е водещото заглавие на "Новинар". Скандинавската държава ще прави енергия от наши отпадъци. Шведската програма за създаване на енергия от боклука е изключително сполучлива, но наскоро успехът й предизвика изненадващ проблем - просто няма достатъчно отпадъци. Ето защо Швеция ще ни плаща, за да внася боклук от страната ни.

"Порои удавиха страната", резюмира "Труд". Проливни дъждове и ураганен вятър нахлуха вчера в България. Залети са улици, мазета, къщи, активизираха се и свлачища. Силният вятър - до 15 м в секунда, затвори пристанищата в Бургас и Варна. Над 15 населени места останаха без ток. Бедствено положение бе обявено вчера в община Неделино. Пътищата към някои села бяха напълно прекъснати от паднали дървета, камъни и свлачища. Най-проливни бяха дъждовете в Смолянско. 118 л/кв. м дъжд се изляха в родопското с. Манастир през последните 24 часа. Активизираха се свлачищата по пътищата Чепеларе - Асеновград и Смолян - Стойките. В Поморие канализацията не можа да поеме водата и бяха наводнени десетки улици, като на места водата достигна до 30-40 см. Над 300 сигнала бяха подадени и в Столичната община за запушени шахти, наводнени улици и мазета. Най-много бяха оплаквания от районите "Красно село", "Триадица", "Витоша" и "Красна поляна". Кметът Йорданка Фандъкова разпореди да се следи състоянието на уличните шахти и критичните участъци на реките. Гледната точка на "Преса" е: "Пороят спаси реколтата". Изсипалият се дъжд над страната предизвика куп неприятности, но пък напои есенниците.

В интервю за "Труд" Нейно Превъзходителство Марси Рийс, посланик на САЩ в България, споделя: "Столицата ви е чудесна! Решенията за енергетиката ви са от огромна важност. Тя е ключова за икономиката ви. Затова е разумно да има много широка дискусия. Защото трябва да се вземат стратегически решения, свързани със значителни ресурси. Ние наблюдаваме тази дискусия с голям интерес", подчерта посланик Рийс.

"Пак ще търсим нов Стамболов", обявява "Сега". Бойко Борисов дойде на власт със заявката да управлява с твърда ръка. Мнозинството българи въплътиха в него надеждите си за ред и справедливост - това беше основният им мотив за подкрепа. След почти три години и половина управление ГЕРБ няма абсолютно никакъв успех в борбата за възстановяване на справедливост, възмездие, въвеждане на етични порядки. Ако за нарастващата бедност има оправдание донякъде със световната икономическа криза, то за несбъднатия нов морал са виновни единствено управляващите.

Пред "Дума" д-р Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, твърди: "Ниската цена на труда не ни прави конкурентоспособни. Задълбочават се противоречията между бедни и богати, а това е опасно за социалния мир. Заплатите растат изкуствено, но доходите като цяло фактически не растат - те намаляват. В оставащите месеци до изборите управляващите ще работят в такава среда, в която постоянно ще се усеща уличният натиск на едни или други групи, които имат своите справедливи искания, отлагани в годините. Затова едно след друго и социалните огнища просто ще се нагнетяват", смята г-н Томев.

"168 часа" обявява: "Прибират 800 млн. лв. от сбъркани фактури за парно". Огромни сметки е начислявала "Топлофикация-София" на живеещите в сгради, които частично са се отказали от парното. Сметките остават същите - независимо от това - ползваш ли парно, или си се отказал от него.

"България ще дели таксите за преминаването през Дунав мост 2 с Румъния, въпреки че те ще се плащат в Калафат", цитира изявление от вчера на транспортния министър Ивайло Московски "Телеграф".

Кои са най-дисциплинираните кредитополучатели в България? Очаквано - пенсионерите. Заемите за най-възрастните носят най-нисък риск за банките, заявиха финансисти за "Труд". В този сегмент се отчитат най-малко лоши кредити и съответно се заделят най-малко резерви. "Пенсионерите се оказват най-дисциплинираните хора, които първо искат да си изчистят финансовите задължения, да си платят сметките за ток, парно, вода и едва след това правят разходи за себе си", заяви Бойко Боянов, шеф на дирекция "Индивидуално банкиране" в Централна кооперативна банка.

Пред вестника министърът на финансите Симеон Дянков, заявява: "Дебатът за данък "лихва" е примитивен. Като цяло покрай новия данък стана ясно едно - че хората у нас може да искат всичко от държавата, но не са склонни да отстъпят нищо, защото предпочитат принципа "моето си е мое, чуждото е общо", заключава вицепремиерът. "Сега" продължава темата с констатацията, че: "Никой не се наема да прогнозира приходите от данъка върху лихвите". Постъпленията вероятно ще паднат след изключването на безсрочните влогове. След поредицата от обрати около новия данък върху лихвите нито банките, нито финансовото министерство се наемат да коментират какви в крайна сметка ще са очакваните приходи от него. Не е ясно дали изключването на част от влоговете от облагането ще доведе до намаляване на приходите и с колко. Допълнителна неяснота създава и намерението на банките да отговорят на данъка с предлагане на алтернативни продукти, така че дължимият налог да бъде намален максимално или напълно избегнат.

"Държавата вложи десетки милиони левове в съдебната система, защото над 20 години не е направено нищо в тази сфера", с тези думи започна срещата си премиерът Бойко Борисов с председателя на Общия съд на Европейския съюз Марк Йегер, съобщава "Стандарт". Премиерът подчерта, че е оптимист за реформирането на българската съдебна система.

Два паралелни митинга разгорещиха страстите в Пазарджик вчера, когато в окръжния съд бе възобновен процесът за проповядване на радикален ислям срещу 13 мюсюлмански духовници. В центъра на градската градина - срещу сградата на съда, се събраха около 300 членове и симпатизанти на ВМРО-БНД и "Атака", водени от лидерите си Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. На броени метри от тях трибуна бяха издигнали и около 200 представители на Националния фронт за спасение на България заедно с лидера си Валери Симеонов. "Не сме заедно, защото все пак имаме някакви различия, макар че в идеен план каузата ни е обща. Дано съдът не се поддаде на натиск от правозащитни организации и институции", заяви пред "24 часа" Симеонов. "Решението е в ръцете на българския съд, аз съм спокоен. Трябва да дадем шанс на съдиите да си свършат работата. Убеден съм, че те ще погледнат коректно всяко доказателство и ще вземат обосновано решение", коментира делото и президентът Росен Плевнелиев във Варна. "Капитал Daily" репликира: "За какво е този процес?" Свидетелите по делото срещу имамите в Пазарджик масово се отказват от показанията си.

"Абсолютният престъпник - е невинен", коментира "Труд". Николай Цонев за пореден път чува това за себе в съда.Бившият военен министър, когото показваха по телевизията - вързан с белезници и унизен по заповед на прокурора Роман Василев с думите: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!", бе оправдан. В съдебните разследвания рухнаха всички обвинения срещу него - че е сключвал неизгодни сделки с авиотехника, че е ощетил хазната с поточна линия за хангари, че е злоупотребил с пари от завода ТЕРЕМ, че е предложил на следовател 20 000 евро рушвет. Четирите шумни процеса, за които чуха и глухите в Брюксел, приключиха тихо и гузно - точно така, както се измъква на пръсти корупцията.

В интервю за "24 часа" Бойко Найденов, зам.-главен прокурор и директор на следствието, уточнява: "130 поръчкови убийства не са разкрити у нас за 20 г. Толкова стават само за година в Неапол. Лъжа е, че бандитите ни са най-добри. Българите не са основните играчи в трансгарничната престъпност. Аз имам задължението да приключа интеграцията на следствието в системата на прокуратурата. Не може да се правят компромиси с магистрат, който се заиграва с правото и върши услуги на един или друг срещу пари. Обществото има интерес главният прокурор да бъде човек, който изисква спазването на закона от всички".

Калинка Пенчева вече няма да е говорител на Областната дирекция на МВР-Варна. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов окончателно разписа уволнението й. Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено, защото Пенчева е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР и уронила престижа на службата. "Дума" припомня, че до казуса се стигна, след като варненец засне трима полицаи, спящи в патрулка. Калинка Пенчева го квалифицира публично като "селски глупак". Недопустимите реплики предизвикаха нареждане от страна на премиера Бойко Борисов тя да бъде уволнена, Цветанов обаче настоя да приключат дисциплинарните проверки по случая. Проверките показаха, че Пенчева е надхвърлила правомощията си и се е държала неправомерно.

"Може ли Кунева да пребори двата големи полюса?", поставя въпрос Мира Радева в анализа си за "24 часа". Декларацията на бившия еврокомисар, че няма да се коалира нито с БСП, нито с ГЕРБ, нито с която й да е от партиите - е акт на отчаяние. Тя е типичен центристки играч, а основната политическа характеристика на центристите е, че се опитват да примирят полюсите. В проучванията на всички агенции резултатът за формация на Кунева - "България на гражданите" - е около 6%.

Анализът на "24 часа" коментира: "Защо болниците насърчават пушенето?" Подзаглавието на материала дава отговора: "Защото пълните кръчми им създават поминък". Всекидневникът публикува и позициите на депутати, ректори и ресторантьори по въпроса: "Ще махнат ли дискотеките до 100 м от общежитията в Студентски град в София?" Разговорът е за изгубената мяра. Ситуацията в Студентски град е много добра илюстрация как, когато се изгуби мярката в едно нещо, то добива урудлив вид.

Въпреки че от догодина здравната каса ще плаща за далеч повече медицински изделия, пациентите няма да престанат да поемат част от цената им, известява "Сега". Освен това болните няма да са наясно и доколко определената стойност е реална. От началото на 2013 г. ще заработи електронен регистър на медицинските изделия, заплащани с публични средства, обявиха от МЗ, в който фирмите ще вкарат продуктите си и цените им. При представянето на регистъра вчера обаче стана ясно, че хората няма да имат достъп до информацията с цените на изделията и консумативите на фирмите, които ги предлагат. Тези данни ще са достъпни само за институциите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати