20 Април 2024 г. Събота

Калинка Пенчева уволнена заради "уронване на престижа на службата"

2012-10-29 16:33:24

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа днес заповедта за уволнение на говорителя на Областната дирекция на МВР-Варна Калинка Пенчева заради уронване на престижа на службата. 

Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено за това, че Пенчева е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР. 

За подобно нарушаване на служебната дисциплина по смисъла на чл. 227, ал. 1, т. 10 от ЗМВР във връзка с чл. 230, ал. 2, т. 4 от ППЗМВР – деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижът на службата, е предвидено налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" и прекратяване на служебното правоотношение в МВР, се уточнява в съобщение на вътрешното ведомство. 

Срещу Калинка Пенчева на 25 октомври беше образувано дисциплинарно производство заради това, че нарече „селски глупак“ Боян Боозов, който снима спящите в патрулка полицаи, след което беше привикван на разпит в районното управление да дава обяснения защо е направил фотографията.

"Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави!", бяха точните думи на говорителката на полицията във Варна пред bTV в коментар по казуса. 

Още обаче преди да бъде започната проверката по случая от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е наредил Пенчева да бъде уволнена. 

След приключилата проверка комисия предложи на министъра да уволни говорителката. 

Вчера стана ясно, че Цветанов е приел становището на дисциплинарно разследващия орган и се е запознал с обясненията и възраженията на служителката.

Съгласно чл. 213, ал. 2 от Закона за МВР обаче Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. В тази връзка до Дирекция „Инспекция по труда” към Министерството на труда и социалната политика са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство.

Днес Инспекцията по труда е дала предварително разрешение за уволнението на Пенчева, уточниха от социалното ведомство. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати