20 Април 2024 г. Събота

Националисти на протест срещу радикалния ислям в Пазарджик

2012-10-29 08:32:21

Националисти се събраха в градинката пред Съдебната палата на Пазарджик, където при засилени мерки за сигурност започна заседанието по делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям. 

Стотици привърженици на „Атака” и ВМРО искат да покажат, че България е светска страна по Конституция, а проповедите за смяна на държавния строй са наказуеми.  

Отделен митинг са организирали и от Националния фронт за спасение на България, които въпреки поканата са отказали общи действия с другите две организации. Българските патриоти единни срещу ислямистката опасност”. България е светска държава".  

Организаторите на протестите са категорични, че не се обявяват срещу мюсюлманската религия, а настояват заседанията по делото за радикален ислям да преминават в спокойна за съдиите обстановка. 

От ВМРО обявиха, че проявата цели защита на независимата съдебна власт от натиск на "десетките забулени жени и мъже с дълги бради, нехарактерни за традициите на българските мюсюлмани, които се събираха досега пред сградата на съда". 

„Ние сме против струпването на привърженици на подсъдимите, каквото видяхме на предходните заседания“, заяви лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. По думите му това оказва натиск върху работата на съда.  

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че се прави легитимен митинг, чиято цел е да се каже, че радикалният ислям е заплаха за България. По думите му върху работата на съда се оказва силно влияние от страна на организации като Хелзинкския комитет.

„Смятаме, че държавата не прави нужното за пресичане на дейността на ислямистките организации в страната“, каза още той.

Протестът протича изключително мирно към момента. В района на съда в Пазарджик няма струпване на представители на мюсюлманското вероизповедание. Те са отделени на около 10 метра от протестиращите. 

Делото тръгна на 18 септември в Пазарджик. Пред съда са изправени 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями". Тя е клон на едноименната саудитска фондация и е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик. 

На днешното заседание се очаква да бъдат оповестени заключенията на експертите по събраните доказателства. 

Всички свидетели са в съдебната зала. Днес се очаква да бъдат разпитани и последните седем свидетели, между които и трима с тайна самоличност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати