19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-10-29 08:12:53

Случаят с говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Калинка Пенчева ще бъде уволнена от МВР, ако инспекцията по труда разреши" - съобщава в.
„Комисията, проверяваща поведението на говорителя на варненската полиция Калинка Пенчева, предлага на вътрешния министър да я уволни. Тя обаче е защитена от закона като майка на дете до 6-годишна възраст и за нейното уволнение е нужно съгласието на Главната инспекция по труда. Това става известно от съобщение на пресцентъра на МВР.
От МВР напомнят, че със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов беше образувано дисциплинарно производство срещу Пенчева заради това, че обиди в ефир автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов.
Веднага след скандала и недоволството в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов нареди на ръководството на МВР да уволни Пенчева, Цветанов обаче ревизира уволнението и обяви, че се извършва дисциплинарна проверка по случая..." - допълва всекидневникът.

„Говорителят на областната дирекция на МВР-Варна, Калинка Пенчева трябва да бъде уволнена - това е заключението на дисциплинарната комисия на МВР. Тя започна проверка срещу Пенчева за квалификацията "селски глупак" към варненеца Боян Максимов, който снима спящи полицаи в патрулка във Варна. 
Вътрешният министър Цветан Цветанов е приел заключението на проверката, съобщиха вчера от МВР. Оттам уточниха, че Пенчева не може да бъде уволнена веднага, защото Кодексът на труда защитава майки на деца под 6 г. Материалите от дисциплинарката са изпратени на Инспекцията по труда, чието становище ще е определящо за съдбата на говорителката на варненската полиция...
Според дисциплинарната комисия говорителката Пенчева е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР...
В събота Пенчева се е запознала с резултатите от проверката и е подала възражения...
„Направих снимката на спящите полицаи като протест", заяви варненецът Боян Максимов...
Преди време двама роми го вкарали в болница след побой, Боян подал жалба, но полицията не реагирала. 
Варненецът заяви, че не познава спящите полицаи и няма личен мотив да ги снима.
"Ако мислите, че съм ги чакал месеци наред тримата да заспят едновременно, не е така"Те си спят по наша вина, ние ги оставяме." След като пуснал снимката им във фейсбук, на няколко пъти той имал вземане-даване с МВР. Глобявали го, че е без лична карта или че не пресича правилно пътя..." - пише „24 часа".

„В събота Пенчева била запозната с проверката и дала своите възражения, казаха от пресцентъра на МВР. Според дисциплинарния орган Пенчева заслужава уволнение, защото е нарушила четири точки от Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР...
По-малко от 20 души се събраха вчера на организирания от фейсбук протест срещу "полицейския тормоз" над Боян Боозов. Сред събралите се край езерото "Ариана" в София бяха политологът Евгений Дайнов, Николай Белалов, председател на Дискусионния клуб за социална местна политика към БСП, синдикалистът Пламен Даракчиев, както и Пламен Николов, парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов..." - в. „Труд".

„Мотивите за отстраняването на Пенчева от длъжност са, че е нарушила правилото държавният служител да пази доброто име на институцията, която представлява. Също така, че е пренебрегнала отговорността си да насърчава хората да спазват закона като дава личен пример с поведението си...
Междувременно трийсетина души се събраха на протест на езерото Ариана в София в подкрепа на варненеца. Сред тях беше и политолога Евгени Дайнов.
"Искам да има институции и върховенство на закона, така че когато снимам нещо, което със закон не ми е забранено да снимам, да не ме тормозят. Искам и да не привикват нито мен, нито мои приятели да пишем показания в полицията", заяви той." - в. „Стадарт".

„Цветанов прехвърли казуса "Селски глупак" на инспекцията по труда" - съобщава в. „Сега".
Вътрешният министър Цветан Цветанов няма да има последната дума за уволнението на говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева, стана ясно вчера. Документите по дисциплинарното производство, което се води срещу нея заради квалификацията "селски глупак" по адрес на варненеца Боян Максимов, са били изпратени в Главна инспекция по труда...
Според съобщението на МВР дисциплинарният състав е излязъл с мнение, че Пенчева трябва да бъде уволнена, тъй като е извършила тежко нарушение на Етичния кодекс на служителите на МВР.
Наскоро стана ясно, че мъжът е бил викан във варненското 2-ро РУП, за да бъде разпитван във връзка със снимката. Впоследствие пред БТВ Пенчева го нарече "селски глупак". Думите й предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи и премиерът Бойко Борисов, който е кръстник на първородния й син, нареди тя да бъде уволнена. Правителственият пресцентър дори разпространи съобщение, от което ставаше ясно, че Пенчева се е разделила с поста си. По-късно обаче от МВР обясниха, че срещу нея е започнато дисциплинарно производство, от чийто резултат зависи дали ще бъде уволнена.
Междувременно Максимов разказа, че двама полицаи му донесли покана за разговор с дисциплинарната комисия в петък вечерта. Той казал, че на следващия ден е на работа и няма да присъства. По-късно същите полицаи отново позвънили на вратата му и му казали, че може да бъде задържан. Максимов разказа, че откакто публикувал снимката, му били съставени няколко акта. При един от случаите униформени му поискали личната карта, докато отивал да си изхвърли боклука." - се казва в публикацията.

Жизненият стандарт на българите и икономическите проблеми на държавата отново са със запазено  място на страниците на вестниците.

„Енергията и храните ще са стоките, които ще са по-скъпи тази зима, а заради това - и всички други стоки и услуги, свързани с тях. Това прогнозира пред Би Ти Ви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.
Той каза, че правителството работи за създаването на такива условия, при които и доходите на хората ще нарастват.
Държавата не създава месо, а създава условия за производителите да го произвеждат, каза Горанов и подчерта, че занапред животновъдите ще получават повече  агросубсидии, докато досега са насърчавани главно зърнопроизводителите.
С подобен аргумент той защити и отказа на кабинета да вдигне плащанията за майките до 310 лв., колкото ще бъде минималната заплата догодина. По думите му със строителството на детски градини държавата създава условия майките да отидат на работа, защото "всеки иска да работи и да получава пълна заплата"... - „Дневник".

На фона на затрудненията  ,с които се сблъскват  семействата в. „Сега"Доста неефективна се оказва социалната политика на правителството за подкрепа на семейства, след като на фона на намаляваща раждаемост през 2011 г. повече българи са предпочели да оставят бебета си в домовете до 3 г., отколкото през 2010 г. През м.г. държавата е трябвало да се погрижи за нови 2508 малчугани, от които кръгли сираци са едва 41, при 2209 година по-рано, или с около 13% повече. В същото време живородените деца са намалели от 75 500 до 70 800.
Данните на НСИ бяха изнесени от Националната мрежа за децата, която беше домакин на годишната конференция на европейската детска мрежа "Еврочайлд". От европейската организация припомниха, че докато в Европа живеещите в бедност деца са 20%, то у нас те са над 44 на сто. Това обаче са хлапетата, живеещи в семейства с доходи на човек под линията на бедност, която за т.г. е 236 лв., а догодина ще бъде 241 лв. Така на практика в бедни семейства растат 85% от децата у нас. Толкова са малчуганите с право на детски, защото семействата разполагат с до 350 лв. средно на човек, които покриват едва около 62% от нужните 563 лв. за нормален живот.
В същото време социалният министър Тотю Младенов постоянно извежда разкриването на 133 нови социални услуги за подкрепа на семействата и децата като мотив да не се увеличава обезщетението за гледане на дете, което през 2013 г. за пета година ще бъде 240 лв. Според него услугите са достатъчни да осигурят на родителите възможност да работят и да гледат спокойно децата си."

„Парите ни потъват на Маршалите" - констатира в. „Стадарт".
"Парите на заможните българи отлитат към Маршаловите острови. Не става въпрос за изнесените с куфарчета пачки, а за легални инвестиции. Малката държава в Микронезия е номер 1 по привлечен БГ капитал през последните двайсетина години. Откакто БНБ смята инвестициите, до юли 2012 г. - от страната ни са излезли близо 1,4 млрд. евро. От тях 189,3 млн. са отпътували към кораловите островчета в Тихия океан. Може би не е случаен фактът, че Маршаловите острови не само е офшорна зона, но е и единствената държава в света, която не е подписала споразумение срещу прането на пари.
Иначе за първите шест месеца на 2012 г. най-привлекателна за родните инвеститори се оказва Сърбия, следвана от Унгария и Австрия. По-голямата част от вложенията не са в бизнес, а в покупка на недвижими имоти. 
Спасението за българския бизнес в кризата е на Изток. Арабските държави, Русия и страните от бившия СССР, които не са ударени от кризата, предлагат работа и пазари за родните строители и производители на храни, напитки и цигари. 
Някои големи строителни компании вече имат офиси, представителства или поне партньори в Близкия изток. Наши фирми пробваха да пробият на пазара в Ирак веднага след края на войната. В момента изпълняват поръчки предимно в жилищно строителство, научи "Стандарт". За да получим по-големи проекти обаче, са нужни контакти и доверие, обясниха от фирмите, опипали почвата по тези географски ширини..."

Процесът срещу имамите, обвинени в разпространяване на радикален ислям също е сред темите на печата в понеделник.

„Полиция ще блокира Пазарджик утре (днес - б. р.), съобщи bTV. За понеделник е насрочено поредното заседание по делото срещу 13-те имами за проповядване на антидемократична идеология, а по същото време ще има е съвместен протест на ВМРО и „Атака". - в. „24 часа".

"Целият периметър около сградата на съда ще бъде отцепен и масово присъствие на жени в бурки и мъже с черни дрехи и дълги бради няма да бъде допускано. Органите на реда уверяват, че провокации няма да бъдат допуснати...
Организаторите на митинга ще имат свои звена за допускане до събитието, а полицията ще се намесва при всеки опит за напрежение сред присъстващите." - в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати