26 Април 2024 г. Петък

Сергей Станишев към ГЕРБ: Вие сте кризата

2012-10-27 07:51:25

Вие сте кризата, обърна се лидерът на БСП Сергей Станишев към управляващите от парламентарната трибуна.

По негови думи правителството на Бойко Борисов е пропиляло четири години от живота на българите и огромна част от хората живеят много по-бедно от преди.

Правителството казва – криза е, трябва да затягаме коланите и кризата е виновна. Все едно че кризата е някаква баба Яга, която ходи и сече всичко живо в България, ядоса се Станишев.

По негови изчисления за три години са похарчили със 17 млрд. лв. повече отколкото предишното правителство на тройната коалиция, в което премиер беше Станишев.

Лидерът на левицата пресметна още, че до края на управлението си ГЕРБ ще натовари всеки един българин с нови дългове на държавата – близо 5 млрд.лв. нов дълг.

Той за пореден път наблегна и на тезата си, че правителството е похарчило и 5 млрд. лева от фискалния резерв, оставен от тройната коалиция

Управление на ГЕРБ е равно на масова бедност и мизерия на българските граждани, категоричен бе Станишев.

По думите му правителството е било много щедро на обещания преди изборите, но днес тези приказки звучат цинично. Станишев обвини управляващите за отношението им към майките. Лидерът на левицата се ядоса, че няма пари за увеличение на майчинските, за индексация на пенсиите  и коледни добавки за пенсионерите.

Един от всеки двама българи живее в домакинство с доходи под прага на бедността или в тежки материални лишения, заяви червеният председател.

Той отбеляза, че според НСИ само за последната година от това управление броят на бедните е нараснал със 120 хиляди души, а около 700 хиляди българи са без работа.

Предпочитам 20-30 км магистрали по-малко за един мандат, но пенсионерите да не гладуват, допълни още Станишев. По негови думи големите инфраструктурни проекти на правителството са оскъпени. Той намекна, че ГЕРБ предпочита да строи пътища, от които техни представители могат да получават комисионни, а предишното управление е дало 750 млн.лв. само за коледни надбавки за пенсионерите.

“Само че тези пари не може да се откраднат. Няма комисионни там. Те се раздават на всеки човек и не може някой да се обогатява“, допълни Станишев.

Той обвини управлението, че подкрепя монополите и разбива малкия средния бизнес. Станишев допълни още, че на тази политиката на правителството се дължи високата безработица и малкото приходи в хазната.

Идва краят на това управление и никакви предизборни ходове не могат да заличат тази истина, която хората усещат на своя гръб, завърши Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати