20 Април 2024 г. Събота

БСП реагира остро за болницата в Девин

2012-10-25 16:21:46

„Откакто ГЕРБ са на власт, целенасочено се провежда тайна приватизация на болничната дейност”, каза червеният депутат Димчо Михалевски при представянето на открито писмо до премиера Бойко Борисов по повод фалита на общинската болница в Девин. 

Михалевски обясни, че в страната ни са разкрити над 20 нови, големи частни болници, които изземат все повече от ограничения ресурс на Здравната каса, определен за болнична помощ. „При общ размер на финансиране на всички лечебни заведения от 1 милиард и 200 млн. лева годишно новите частни болници са ангажирали ресурс от над 200 милиона лева. При тази ситуация се срива финансирането на почти всички общински и държавни болници”, категоричен е Димчо Михалевски.

Депутатът от левицата изтъкна, че фалитът на болницата в Девин има пряка връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване. „Още повече, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори носи пряка отговорност за състоянието на болницата”, припомни Димчо Михалевски. 

Той разкри, че освен лошото управление на здравното заведение, има още Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми. Такива проблеми имат всички малки общински и държавни болници в цялата страна”, категоричен е  Михалевски. 

Според него за спасяването на болницата в Девин е необходимо спешно осигуряване на финансов ресурс в размер от около 2 милиона лева, но за спасяването на общинското и държавно здравеопазване е необходима промяна на методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците и възстановяването на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за всички отдалечени болници и болниците в планинските райони.

„Не за първи път сме свидетели на изключително неадекватни действия на управляващите в областта на здравеопазването. Пример за това е нелепата смърт на 36-годишен мъж, починал от ужилване от пчела в Оряхово”, каза червеният депутат Георги Божинов. 

Припомняме, че след закриването на болницата в Оряхово там работи само филиал на Спешна медицинска помощ-Враца. Оказа се, че в екипа, който се е опитал да спаси мъжа, не е имало лекар, а двама фелдшери, санитарка и дежурния шофьор. 

Божинов припомни, че вече нееднократно е подавал сигнали за общинската болница в Оряхово, която е изпаднала в тежка финансова и кадрова криза. „Нуждите и надеждите на хората за добре работещо лечебно заведение и добре организирана бърза и неотложна помощ са огромни. Общинското ръководство полага похвални усилия, но без ясна стратегия и без конкретна здравна политика и помощ от правителството резултатите няма да бъдат задоволителни”, заяви Георги Божинов. 

Депутатът бе категоричен, че въпреки че болниците са търговски дружества, които могат да фалират и да им бъдат назначавани ликвидатори, това не означава, трябва да има и ден пауза, в която да не е гарантирана неотложната и спешна помощ на хората. 

„В болницата в Оряхово вече се режат радиаторите. Сигурно добрите намерения на ГЕРБ и там ще се реализират, но днес вече умират хора и ние не можем да чакаме слънчевите перспективи на управляващите”, каза още Георги Божинов.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък по-късно съобщи, че болницата в Девин е отказала да получи средства по схемата „Подкрепа за реконструкция - обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г.  По думите й болницата е отказала да получи 1 милион лева за оборудване и ремонт. „Общината също можеше да кандидатства, но тя не пожела да се реформира, не пожела да получи европейско безвъзмездно финансиране, да участва в този проект", каза министърът. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати