Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow София arrow Поредният финансов скандал в Столичния общински съвет

Поредният финансов скандал в Столичния общински съвет

  Print E-mail
2012-10-25 16:16:06
източник: dnes.bg

Доказала съм, че мога да искам и да приемам оставки, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след днешния скандал на заседанието на Столичния общински съвет.

Представителите на левицата поискаха оставките на  зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Любомир Христов.

Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев лихвите при прекратяването на договора с частния превозвач "КАРАТ С" в размер на 3 300 000 хил.лв., които общината трябва да плати, са сметнати грешно. От левицата обясниха още, че ще уведомят прокуратурата и Сметната палата за случая.

Те ще настояват да започне дознание за престъпление по служба срещу кмета, двамата заместник-кметове и други лица, които са участвали в изготвянето на доклада.

Една проста сметка показва, че  за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С” от 2008 г. досега. Няма начин лихвата да е три милиона лева, ядоса се Кадиев.

По думите му докладът на одитора наистина потвърждава сумата от 3,3 милиона лева, но това е лихва, натрупана за период от десет месеца, а не за шест месеца.

Направих голяма грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност. В случая се оказа, че тяхната информация за дължимите на "КАРАТ С" лихви е меко казано неточна, оправда се зам.-кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов. Според него някой от дружеството е подвел ръководството на СОС.

Категорична съм, че отговорност по случая трябва да бъде понесена, заяви Фандъкова. Тя обаче обясни, че това ще стане, след като се направи проверката.

Цялата документация по случая се съхранява и управлява в Центъра за градска мобилност, заяви кметът на София. Тя посочи, че официалната информация за изчисленията на лихвите е била получена от там.

Съгласна съм със съветниците от опозицията, че резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на прокуратурата, ако това, разбира се, бъде възможно.

Фандъкова поиска проверката да приключи в най-кратки срокове и каза, че публично ще изнесе резултатите от нея.

Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане. Чувствам се подведена, каза Фандъкова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини 172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински ...
  Новини За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 ...
  Новини Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу ...
  Новини Столичната лекарска колегия на БЛС изрази недоволството си, че до този момент мерките срещу коронавирус в София не се спазват.Това заявяват те в отворено писмо до президента Румен Радев, ...
  Новини От днес до 29 март част от градския транспорт в София ще се движи по лятно разписание, съобщават от Център за градска мобилност.Най-натоварените линии запазват сега действащия режим на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?