25 Април 2024 г. Четвъртък

Въпреки нежеланието на опозицията данък „Депозит“ мина в НС

2012-10-25 14:08:14

След бурни дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда 10% данък върху лихвите по депозитите

Опозицията категорично отказа да подкрепи промените. 

„От три години, вече четвърта, ГЕРБ на убеждава че няма да вдига данъците. Това включване на лихвите в облагаемата основа на подоходния данък всъщност е поредното увеличаване на данъците”, коментира бившият финансов министър Пламен Орешарски от „Коалиция за България“. 

Според неговите изчисления чисто икономически този данък няма да донесе ползи на бюджета, а по-скоро ще нанесе вреди на икономиката. 

„Всеки начинаещ макроикономист знае, че по-малко спестявания означава по-малко инвестиции и по-малки възможности за икономически растеж”, коментира Орешарски. 

И от ДПС обясниха, че няма да подкрепят готвената промяна с данъка върху лихвите по депозити. 

„Този данък няма да свърши своята фискална роля, която му възлага ГЕРБ. Не е никаква тайна, че банките разполагат с достатъчно финансов инструментариум, при който както и да формулираме данъка, ще го заобиколят“, коментира Йордан Цонев.

Той прогнозира, че заложените 140 млн. лв. от въпросния данък ще се вземат от българските граждани, но те няма да влязат във фиска. 

„Една част от тях ще влязат в бюджета, друга ще бъдат взети под формата на такси за новите финансови продукти на банките. По такъв начин ще бъде ощетен отново българският гражданин”, предположи Йордан Цонев и прогнозира, че българският народ ще накаже управляващите. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев призова всеки депутат, който говори по въпроса, да обяви дали има конфликт на интереси заради собствени влогове в банки. 

Йордан Цонев го репликира веднага, че депутатите попълват данъчни декларации, които са публични и могат да бъдат видени на сайта на Сметната палата. 

„Уверен съм, че няма депутат от ГЕРБ и от всички парламентарни групи, който да скърби за това, че ще му вземат 10 % от лихвите. Но когато на майка ми, която има 5 000 лв. влог, и  й вземат 10, 20 или 30 лв. на година, тя ще скърби. И вашата майка също”, обърна се към Красимир Велчев Цонев. 

„Защото с тези 20 или 50 лв. тя ще купи на внуците си за Коледа подарък”, увери депутатите от името на майка си Йордан Цонев. 

Павел Шопов от „Атака” определи предложението на финансовото министерство като данъчно мародерство.
 „Основният въпрос е дали това е доход или не е доход. Аз лично смятам, че това не са доходи, защото държавата вече е наложила данък върху тези пари”, коментира Шопов.
След като изслуша голяма част от аргументите на опозицията думата отново взе Красимир Велчев от ГЕРБ. 

„Аз съм от тези вложители, които имат големи влогове. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове. И затова е този отпор в обществото”, коментира той. 

„И тези сълзи, които се проливат за бедните хора, за пенсионерите, е пълна демагогия”, отбеляза Велчев. 

Според него е абсурдно твърдението, че налагането на данъка ще ощети бедните хора с влогове от 1 000 лв. Велчев посочи, че само 3,3 % от вложенията в банките са за такива суми.  

„ Под 1 % са хората, които имат влогове над 50 000 лв. Точно този закон ще наруши техните принципи и интереси. Така че точно богатите ще платят хиляда пъти повече от бедните. Искам добре да му чуят тези хора с 1 000 лв. ще плащат по 0,20 лв.,0,30 лв. на месец от този данък. Но ще получат около 15 лв. върху пенсията. Не цитирам майка ми, защото имам възможност да й помогна. С този закон, с моите вноски, аз ще помогна на другите майки, за които техните деца нямат възможност да се грижат”, обясни Красимир Велчев. 

„Ако има по-социален закон от този, аз не виждам. И господин Орешарски като министър на финансите в едно социалистическо правителство трябва да свали шапка на господин Дянков. По-ляво решение от това няма“, отсече още депутатът от ГЕРБ

Велчев се опита да обясни защо трябва да бъде въведен данък върху доходите от лихви с аргумента, че през последните години държавата ни станала на рентиери и лихвари. 

„Защо човек трябва да си вложи парите в бизнеса, след като той може да ги вложи в банката, да не мисли за откриване на работни места и си има твърд процент, който ще си го взима”, продължи с разсъжденията на глас Велчев. 

Председателят на групата на ГЕРБ обясни, че е продал бизнеса си е инвестирал парите в бизнеса на сина си. „Тази фирма не може да върне и след 50 години тези пари, които би взела от лихви. Но ние какво ще направим с младите хора, лихвари ли?”, попита риторично той. 

Промените предвиждат доходите от лихви по влогове и депозити в банките да станат облагаеми от 1 януари 2013 г. Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата. 

От 15 на 7 процента се намалява ставката за хазартни игри, организирани онлайн, приеха още депутатите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати