28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата днес

2012-10-25 05:33:48

Ако сте болен от тежки заболявания - паркинсон, епилепсия, множествена склероза или СПИН, работодателят вече няма да може да ви уволни. Това предвиждат промени в Наредба номер 5 на Министерството на здравеопазването, информира под глава "Труд".

Документът не е редактиран, откакто е написана по времето на Тодор Живков през 1987 година. Причината - всеки опит е срещал сериозен отпор от работодателите. В момента според наредбата закрила от уволнение имат служители с 6 групи заболявания: онкологични, психиатрични, професионални, с диабет, с туберкулоза и с исхемична болест на сърцето. А с поправките се добавят 9 нови класа тежки болести.

Ако работодателят реши да уволни служител с някоя от тези диагнози, в 3-дневен срок работникът ще трябва да му предостави цялата си медицинска документация. След това работодателят ще я изпраща в ТЕЛК за експертно становище и като го получи, ще го препраща в инспекцията по труда. Виждайки документите, инспекцията ще се произнася окончателно дали работодателят може да уволни служителя или не.

"Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Въпросът, с който ще се произведе допитването до народа за изграждане на ядрена централа у нас, е водещата новина в днешния печат.

"Референдум за АЕЦ ще има, но без във въпроса да фигурира "Белене", изтъква на първа страница "Дума". С преформулирането му ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум, коментира под глава "Сега". Вестникът подчертава, че под формулировката "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? са се подписали над 770 хиляди граждани.

"Референдумът не е нищо друго освен пошъл предизборен театър на БСП, в който ние няма да участваме", анонсира в интервю за "Монитор" Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС.  "Ясно е защо се прави - от една страна, социалистите искат централата, но някой друг да носи отговорността, а от друга – да си преброят електората. Ние сме категорично за референдумите, но не за този въпрос, не по този начин", обявява Марков.

В "проектобюджет 2013" липсва икономическа стратегия, констатира в интервю за "Капитал Daily" Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Правителството няма идея какво прави. А икономиката и чуждестранните инвестиции изискват увереност за няколко години напред, докато управлението тук е ден за ден. Премиерът не е силен стратег, а е добър играч, който решава днешните проблеми, но не знае какво го очаква утре", отбелязва Дацов и допълва: "Общото на всички бюджети на ГЕРБ от 2009 г. е, че те нямат визия”.

По въпроса за облагането на лихвите с данък, Дацов заявява: "Действията на Министерството на финансите са толкова прозрачни - играят ва банк. Политически ще спечелят от вдигането на пенсиите, явно е, че няма да им стигнат парите и на всяка цена търсят допълнителни пари. Едва ли има по-дълбока мисъл."

"Фирми се изнудват с жалби за търгове", е заглавието над интервю в "Труд" с Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "В последните години обществените поръчки бяха голямо предизвикателство пред бенефициентите. Всяко едно дискриминационно условие води до финансови корекции на проектите. Санкциите имаха дисциплиниращ ефект и правилата се нарушават все по-рядко.

Проблем остават обжалванията - няма търг без жалби. Понякога това е форма на взаимно изнудване между фирмите". Така Павлова коментира оплакванията на бранша, свързани с изкривяването на обществените поръчки. Въпреки това 2013 г. ще бъде силна за строителите, защото държавата ще налее над 2 млрд. в бранша, допълва министърът.

"Построяването на нови детски ясли и градини не може да стане от днес за утре, нито в рамките на един бюджет. Така не се прави политика: виждаме зор и пляскаме някаква идея, без да я обмислим. Така се прави хаос", констатира в интервю за "Стандарт" Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика. 
Експертът вярва, че могат да се намерят необходимите 20-30 млн. лв. за увеличаване на майчинските. "Този, който твърди, че бюджетът стои над хората, значи не е за мястото си. Всичко е въпрос на приоритети и политика”, заяви Нейков.

Според него в момента вкарваме майката в капан - караме я да избира между дълъг отпуск, през който да получава малко пари, или да се върне бързо на работа, за да получава по-голяма заплата.

Ако искаме да създадем устойчива тенденция за повишаване на раждаемостта, трябва да се помисли за нормална актуализация на детските надбавки, съветва в своя анализ за "Труд" Лидия Шулева. Тя изтъква, 35 лв. детски добавки в днешно време могат да стигнат най-много за пакет памперси.

"Сега" цитира статистика, според която всеки десети българин в чужбина е мениджър. До 16 на сто е нараснал броят на образованите нашенци в чужбина от 1990 г. насам, сочат данните.  Според проучването страната ни изнася към други страни все повече квалифицирани кадри, като 40 процента от тях работят в областта на управлението, финансите и консултантските услуги.

13 на сто от българските емигранти са мениджъри, също така голям  брой от сънародниците ни зад граница са програмисти, инженери и банкери. Едва 11 на сто от българите не искат да работят в чужбина. Това показва друго изследване, отразено от "Дума". Основната причина хората да искат работа навън е лошата икономическа обстановка у нас, както и търсенето на по-добър жизнен стандарт.

Между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас, за да извърши терористичния акт в Сарафово, съобщава в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори.

Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки.  Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година", уточнява Цветанов. МВР ще поиска със законови промени да се ограничи купуването на хиляди симкарти на името на един човек, които после се продават на престъпници. 
Според челото на "Монитор" нови бавноотварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха 4 удара през последните месеци, част от клоновете са почнали да въвеждат строги мерки за сигурност.

"Франция не прави никаква връзка между влизането на България в шенгенското пространство и ромите, идващи във Франция." Тази позиция изразява пред "24 часа" френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов. "Убеждението ни е, че интеграцията на ромите е залог, който трябва да разглежда на европейско равнище между страните, от които идва това население и които първи носят отговорност, приемните страни и европейските институции", уточнява Казньов.

Ако не сте ваксиниран, шансът да се разболеете от хепатит А е огромен, заявява пред "Новинар" Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница. "Трябва да сме наясно, че само накъде около 20-30 процента максимум от случаите протичат с жълтеница, пожълтяване. Всички останали са безсимптомни форми, които всъщност не са жълти, но имат всички останали симптоми на хепатита.

И са не по-малко заразни от онези, които са жълти", уточнява Мангъров. Той съветва хората да се ваксинират. "В края на 90-те години в Израел беше въведена задължителна имунизация за хепатит А, в резултат на което в момента те са много назад в класацията, докато ние си стоим все още там, където бяхме", аргументира се доцентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати