26 Април 2024 г. Петък

Държавната работа все по-търсена сред младите

2012-10-25 05:23:16

Голяма част от младите хора в България искат да работят при Дянков или в затвора. Всеки трети ученик у нас напира да стане юрист във финансовото министерство, полицай или надзирател в затвора.

За тези три позиции в държавната администрация са кандидатствали най-много безработни младежи, твърди "Стандарт".

Според експерти в последните 6 месеца се забелязва истински бум в търсенето на държавна работа. Причините са две - сигурен доход, макар и по-нисък в сравнение с частния сектор и редовно плащане на осигуровки върху реалната заплата.

"В днешно време за хората е важно да получават парите си навреме, тъй като са зависими от кредити и сметки. В същото време осигуровките върху реалните доходи дават възможност на хората да взимат заем и да плащат стоки и услуги на изплащане", обясниха още експертите пред изданието.

В момента в цялата страна в администрацията се търсят над 3000 служители. Повечето от тях са полицаи и надзиратели.

Заплатата, на която се назначават надзирателите например, е 583 лв. Условието е те да имат средно образование. Освен възнаграждението тези служителите ползват и добавки като средства за облекло, транспорт и други.

1591 нови служители на реда пък търси МВР. Юристите, които успешно преодолеят изпитите, ще започнат работа в МВР с 805 лв. заплата. Стартовото възнаграждение за полицаите със средно образование пък е 600 лв.

От началото на октомври държавата търси да вземе на работа и 15 експерти за новата Агенция за енергийно обследване, която наследи агенцията за енергийна ефективност. Тук стартовата заплата за младши експерт е 320 лв., а за главен - 380 лв.

Министерството на правосъдието пък търси трима вътрешни одитори, чието възнаграждение е посочено, че може да стигне до 1150 лв. В отдел "Съдебна защита" на финансовото министерство търсят двама юрисконсулти. В обявата е записано, че основната им заплата може да е между 320 и 1800 лв.

Над 500 пък са мераклиите да почнат работа в кметските администрации в страната. Правните отдели търсят най-вече юрисконсулти, които могат да започнат работа срещу 1000 лева заплата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати