Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow Държавната работа все по-търсена сред младите

Държавната работа все по-търсена сред младите

  Print E-mail
2012-10-25 05:23:16
източник: dnes.bg

Голяма част от младите хора в България искат да работят при Дянков или в затвора. Всеки трети ученик у нас напира да стане юрист във финансовото министерство, полицай или надзирател в затвора.

За тези три позиции в държавната администрация са кандидатствали най-много безработни младежи, твърди "Стандарт".

Според експерти в последните 6 месеца се забелязва истински бум в търсенето на държавна работа. Причините са две - сигурен доход, макар и по-нисък в сравнение с частния сектор и редовно плащане на осигуровки върху реалната заплата.

"В днешно време за хората е важно да получават парите си навреме, тъй като са зависими от кредити и сметки. В същото време осигуровките върху реалните доходи дават възможност на хората да взимат заем и да плащат стоки и услуги на изплащане", обясниха още експертите пред изданието.

В момента в цялата страна в администрацията се търсят над 3000 служители. Повечето от тях са полицаи и надзиратели.

Заплатата, на която се назначават надзирателите например, е 583 лв. Условието е те да имат средно образование. Освен възнаграждението тези служителите ползват и добавки като средства за облекло, транспорт и други.

1591 нови служители на реда пък търси МВР. Юристите, които успешно преодолеят изпитите, ще започнат работа в МВР с 805 лв. заплата. Стартовото възнаграждение за полицаите със средно образование пък е 600 лв.

От началото на октомври държавата търси да вземе на работа и 15 експерти за новата Агенция за енергийно обследване, която наследи агенцията за енергийна ефективност. Тук стартовата заплата за младши експерт е 320 лв., а за главен - 380 лв.

Министерството на правосъдието пък търси трима вътрешни одитори, чието възнаграждение е посочено, че може да стигне до 1150 лв. В отдел "Съдебна защита" на финансовото министерство търсят двама юрисконсулти. В обявата е записано, че основната им заплата може да е между 320 и 1800 лв.

Над 500 пък са мераклиите да почнат работа в кметските администрации в страната. Правните отдели търсят най-вече юрисконсулти, които могат да започнат работа срещу 1000 лева заплата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?