16 Април 2024 г. Вторник

Тотю Младенов: Няма пари за майките

2012-10-24 20:52:26

Огромна част от детските надбавки биват буквално изпивани от родителите и не достигат до децата им. Това стана ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов в ефира на БНТ. „Близо 85% от деца получават детски надбавки", изтъкна той, но обясни, че много често с тези пари се злоупотребява.

„За съжаление обаче някои злоупотребяват с тези пари и ги изпиват. Това са фактите. Визирам основно ромските общности", поясни Младенов.

За да се пресекат злоупотребите с детските, социалният министър съобщи още, че е настоял от областните управители, заедно с Агенцията за социално осигуряване да правят внезапни проверки в училищата и при констатирани серийни отсъствия на децата, да се спират държавните помощи за отглеждането им.

Коментирайки вчерашните протести на майките, той отново обяви, че в държавата няма средства за увеличаването на майчинските. Социалният министър обаче подчерта, че по-важното е не да се дават пари кеш, а да се създават и развиват различни социални услуги. В тази връзка Младенов изброи, че ежегодно държавата отделя 900 милиона за майчинство. Отделно са създадени 133 социални услуги за деца на стойност на 130 милиона лева.

По думите му когато има достатъчно детски заведения и услуги, няма да има нужда от допълнителната добавка, защото родителите ще има къде да оставят децата си. „Трябва да можем действително да подсигурим на майките тези условия, за да могат те да си гледат спокойно работата", отсече социалният министър.

По темата за пенсиите, Младенов заяви, че в края на ноември ще стане ясно дали ще има коледни надбавки и изрази увереност, че това ще се случи, но само за най-ниските пенсии. Като аргумент той посочи, че има повече приходи в Държавното обществено осигуряване.

На въпрос как ще коментира данните на КНСБ, според които огромна част от българите живеят под прага на бедността, Кризата беше много тежка, но ние показахме финансова дисциплина".

Той изтъкна, че именно заради тази дисциплина и благодарение на редица европрограми като „Конкурентоспособност" и ОП „Развитие на човешки ресурси" на хиляди хора е осигурена заетост. „Основният акцент на нашето правителство е заетостта",  увери социалният министър.

Относно исканията на учителите за по-високи заплати, Тотю Младенов обясни, че в момента се провежда активен диалог с участието на образователния министър и синдикалните структури и догодина ще се намери механизъм, ако не изцяло, то поне частично да се покрият настояванията на преподавателите.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати