26 Април 2024 г. Петък

Безработните млади хора струват на България близо 3 млрд. годишно

2012-10-22 13:06:23

14-те млн. безработни и изключени от обществото млади европейци струват на страните членки общо 153 млрд. евро годишно, което е близо 1,2% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Това сочат резултатите от най-мащабното проучване на безработната младеж на континента.

През 2011г. България е изгубила поне 2.4-2.8 милиарда лева заради младите хора, които не работят или не участват в образование или обучение. (В света за тази група вече се наложи съкращението NEET). Българските NEET са 24.6% от възрастовата група между 15 и 29 години. Загубите за икономиката под формата на поети от бюджета плащания и помощи, както и от нереализирана продукция са около 3-3.5 процента от БВП.

Докладът, изготвен от агенцията Юрофаунд, предупреждава, че европейците на възраст между 15 и 29 години, които все още търсят работа, образование или обучение, т.е. попадат в категорията "NEET", са достигнали рекорден брой.

Той също отбелязва, че те струват на държавите по 3 млрд. евро седмично и вредят на тяхната производителност.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наскоро съобщи, че Европа "се проваля в социалния си пакт" с младежите. Тя изтъкна още, че нарастващото политическо разочарование ще достигне до нива, подобни на тези, разпалили Арабската пролет.

Съществуват големи различия между държавите членки. В групата България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша щетите са за над 2% и достигат до 3.5% от БВП.

Групата на България се характеризира с висок процент NEET млади хора, предимно момичета, които не се занимават активно с нещо, нямат трудов опит и макар да имат относително висока квалификация, почти са се отказали да търсят работа.

Изследването, което ще бъде представено официално на срещата относно заетостта в блока в Кипър, подкрепя тези опасения. Проучване на необразованите и безработните европейци без перспектива, включено в доклада, сочи много по-ниски нива на политическа ангажираност и доверие спрямо заетата част от населението.

"Последиците от изгубеното поколение са не само икономически", предупреждава документът. "Те са още социални, с риск младите да се откажат от демократичното си участие в обществото". Броят на заетите млади граждани в 26 от членките на ЕС е най-ниският в историята. Те освен това работят по-малко часове и имат несигурни работни места.

През м.г. 42% от работещите млади европейци били временно заети. Преди десетилетие се равнявали на едва 1/3. Общо 30%, или 5,8 млн. млади хора, работели почасово. А през 2001 били едва 9%, изтъква "Гардиън".

След икономическия упадък от 2008 се наблюдава скок на разходите за гражданите от категорията "NEET". В Италия те достигат до 32,6 млрд. евро годишно, във Франция – до 22 млрд, а във Великобритания – до 18. В началото на месеца Международната организация на труда обяви, че младите хора по света днес имат тройно по-малък шанс да си намерят работа от възрастните. В отговор тя настоя страните от Г-20 да потърсят "нови подходи".

Новият доклад на ЕС изчислява, че като дял от годишното производство в националното стопанство през 2011 Ирландия е изгубила 2,8% от своя БВП заради неактивната си младеж. Същия проблем споделят Гърция и Полша, които са изгубили съответно 3,28 и 2,04% от своите брутни продукти.

Авторите на доклада предупреждават още, че прогнозираните общи разходи на ЕС, свързани с растящия брой на този тип млади граждани, са "твърде консервативни". Причината е, че в данните не са включени допълнителните разходи за престъпност и здравеопазване, нито пък е изчислен дългосрочният ефект от безработицата.

Те също подчертават, че необразованите и безперспективни млади европейци, които са общо 15% от младото население в трудоспособна възраст, вероятно няма да бъдат интегрирани напълно в работната сила никога.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати