Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow България arrow Инициативен комитет започна подписка днес за удостояване с орден "Стара ...

Инициативен комитет започна подписка днес за удостояване с орден "Стара планина" ген. Делов

  Print E-mail
2012-10-22 12:03:40
източник: dnes.bg

Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали. 

Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града. 

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

"Това е инициатива, която всички кърджалийци дължим да направим за изчистване името на ген. Делов", аргументира се Караянчева. 

Тя уточни, че подписката има подкрепата на председателя на Националния инициативен комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война Цветан Цветанов, както и на градовете, които честват 100 години от началото на войната.

Сред тях са Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Благоевград, Велико Търново и родното място на ген. Делов – Котел.

"Инициативата е гражданска и подписката не е на ГЕРБ. Това го правим ние – гражданите на град Кърджали", подчерта Караянчева. 

Събирането на подписи ще продължи до 30 октомври, след което ще бъде внесена в Националния комитет, а оттам-  в Министерския съвет и в президентството, заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Хората бяха много обидени. За тях това беше безпрецедентен акт. Кърджали има над 22 почетни граждани и не виждам причина ген. Делов да не е един от тях", заяви още народният представител.

 

Самата подписка вече се разпространява и в социалната мрежа Facebook и дава възможност и на жителите на други населени места да я подкрепят.

Dnes.bg припомня, че скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?