20 Април 2024 г. Събота

Национален съюз “Единство“ възражда СДС

2012-10-22 11:33:01

Национален съюз “Единство“ в СДС ще работи за възраждане на Синята коалиция, обясниха двама бивши председатели на СДС – Надежда Нейнски и Мартин Димитров. Днес те обявиха създаването на съюза.

В инициативата се включва и Ваньо Шарков, който беше кандидат за лидер на сините и по време на кампанията си лансираше идеята за обединение.

“Единство“ е изпратил отворено писмо до председателят на СДС Емил Кабаиванов и на ДСБ Иван Костов, в което ги призовават да преосмислят позицията си за самостоятелно явяване на изборите.

 

“Последните социологически проучвания на три различни агенции потвърждават опасението на сините избиратели, че подетият курс на самостоятелно явяване на двете политически партии ще доведе до крах на реформаторската десница“, пишат в писмото си сините от съюза. Според тях шансът за добро представяне на изборите е обединението.

Нейниски и Димитров обясниха, че разцеплението отваря пътя на БСП към властта и разчиства терена на пратията на Меглена Кунева за влизане в парламента. Разединението оставяло и ГЕРБ без дясна алтернатива.

Ваньо Шарков от своя страна обясни, че “Единство“ няма намерение да разделя СДС. По думите му целта е да работи за единна десница.

Разделението изправя дясно мислещите хора пред нелогичен избор. Отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ, се казва още в писмото.

По думите на Мартин Димитров разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ. Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът "Синя коалиция", защото всичко друго ни води към пълно унищожение, каза той. Според него, ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

През май Мартин Димитров подаде оставка като лидер на СДС, след като Националният съвет на сините отхвърли предложението за продължаване на проекта "Синята коалиция" за следващите парламентарни избори.

Тогава той обясни, че винаги е лансирал идеята за обединение на десницата и обвини за краха на проекта Иван Костов, който не отстъпвал и крачка встрани от решенията си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати