23 Април 2024 г. Вторник

Храни с изтекъл срок на годност - начин на оцеляване или по-добра печалба?!

2012-10-22 11:26:00

Напоследък, за съжаление, като потребители все по-често ставаме свидетели на един вид „нова мода“ - за препакетиране на храни с изтекъл срок на годност. Тъй като информацията за това стана обществено достояние заради активността на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в последните дни, си задаваме въпроса дали това е "тайна" масова практика или по-скоро изолиран случай.

Преди броени дни при внезапна проверка на агенцията в препакетиращото предприятие „Милпак“ в Дряново са иззети 3 тона масло с изтекъл срок на годност. В момента инспекторите изясняват откъде идва тази суровина, но това съвсем не е първото нарушение на предприятието. На два пъти през тази година – през март и през юни, то е санкционирано за нерагламентирано влагане на растителни мазнини в продукцията и за наличие на суровина с неясен произход.

От БАБХ коментираха пред Investor.bg, че опитът да бъде препакетирана суровина с изтекъл срок на годност е изолиран случай. Заради предишните нарушения предприятието „Милпак“ е било определено като рисково и следено от инспекторите.

Според агенцията не може да се говори за масова практика с препакетиране особено след промяната, гласяща, че пътят на храната е само „напред“. С други думи храните, чиито продажби не се реализират, поемат директно от щанда към екарисажа и магазините си имат договори директно с екарисажи за унищожаване на негодни за консумация храни.

"Имали сме сигнали за продажби на храни с изтекъл срок на годност или с некоректно поставени етикети, но при тези случаи се касае за поставяне на нови етикети, а не за цялостно препакетиране на храни", казаха от БАБХ.

Това е поредното съобщение за наличието на нередности в хранително предприятие. В началото на тази седмица при рутинна проверка е било установено мляко с афлатоксин в Ловешко. Афлаткосинът се предизвиква от плесен и е канцерогенно вещество, т.е може да предизвика рак. От опасното мляко е бил произведен 1 тон сирене, което е унищожено, успокояват от агенцията по храните.

В началото на месеца пак от агенцията съобщиха за унищожено месо с изтекъл срок на годност, открито в складовете на месопреработвателното дружество „Меком“. Допреди година това бе едно от най-големите предприятия в този бранш, но сега мощностите са спрени и има нов собственик.

Председателят на Управителния съвет на компанията Елица Цанева в специално разпространено съобщение до медиите обясни, че това месо е чакало своя ред за екарисаж, но процедурата е забавена от течащата пълна ревизия в заводите.

Всъщност наличието на опасни храни в търговската мрежа не е български патент, макар и това да не е успокояващо. Преди броени дни Швеция пусна официално съобщение за „фалшиво“ говеждо. Анализите показаха, че това е 19-годишно свинско месо, боядисано с червена боя, за да прилича на говеждо. Консумацията на това месо може да отрови хората, предупредиха здравните власти в страната.

За подобни случаи алармира системата на ЕС – RASFF, към която всяка държава от общността, в която член е и България, има задължението да изпраща съобщения за открити опасни храни на пазарите. Справка на нотификациите показа, че само за 18-ти октомври са направени множество съобщения за открити опасни храни – афлатоксини в сушени смокини, внос от Турция или в зърнени храни от Нигерия, наличие на арсеник във водорасли от Япония и т.н.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати