26 Април 2024 г. Петък

Ромите със скандалната снимка искали да станат известни

2012-10-22 10:51:33

Тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не са имали противообществени прояви – нито в училище, нито извън него. Единствената им цел била със скандалната фотография да станат известни. 

Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Добрич Петър Петров, цитиран от „Фокус“. 

Тримата роми, които са в 11 клас,  взривиха интернет със снимка, на която позират непристойно с портретите на Васил Левски, цар Симеон I и княз Борис I. Вчера Севдин Валентинов от с. Крушари се извини на „цялата България“. Другите две момчета са от Добрич. 

Според специалистите децата са много уплашени и притеснени от случилото се. 

След разговори с двама от тях е станало ясно, че те са успели да влязат в учебен кабинет, който е бил в ремонт. Там са открили свалени от стената потретите на бележити българи и са направили непристойната снимка. 

Това е станало в петък следобед. Снимката е била направена с мобилния телефон на момчето от Крушари, което днес не се е явило на училище, не е участвало и вчера в разговорите в Детска педагогическа стая. 

Тримата тийнейджъри са имали сравнително добър успех в училище – около 4,50. Също така момчетата редовно са посещавали и часовете.

„Няма сведения за организирана провокация или нещо планирано, като единствен мотив за постъпката момчетата са посочили желанието за известност, да направят впечатление и да изпъкнат“, подчерта Петър Петров и допълни, че двамата от тях твърдят, че не са знаели, че снимката ще бъде качена в интернет.

 Днес в гимназията ще се проведе Педагогически съвет, на който ще бъдат изслушани родители и ученици. В късния следобед ще стане ясно какви наказания ще бъдат наложени на учениците.  

Учителите в гимназията са безкрайно обидени от постъпката на момчетата, отбеляза началникът на РИО.

Той предаде извинение от името на директора на училището до всички българи заради случилото се.

 

Вероятно заради страх от напрежение само около една трета от учениците тази сутрин влязоха в класните стаи. Около сградата на гимназията има полицейска охрана, допълни началникът на инспектората.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати