19 Април 2024 г. Петък

Родни партии се прегрупират срещу ГЕРБ

2012-10-30 19:46:56

Делегации на българските социалисти и на ДПС в Алианса на либералите и демократите в Европа, депутати от БСП и ДПС дискутират в хотел „Шератон" европейските стандарти и добри практики за провеждане на избори.

Форумът беше открит от лидера на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев, който отправи апел партиите да си сътрудничат срещу произвола на управляващите. Лидерът на БСП съобщи, че вече са получени позитивни отговори от ДПС, ВМРО и други и че призивът е отправен и към традиционната десница.

„Ако допуснем следващите избори да бъдат проведени по безобразен начин, както президентските и местни избори, ще бъдат изгубени още 4 години на българските граждани",предупреди Станишев.

Той изтъкна ролята на неправителствените организации (НПО) и каза, че трябва да бъдат по-активни като наблюдатели на изборите и да се правят повече паралелни преброявания. Според Станишев лошата изборна практика в Бългaрия може да бъде преодоляна чрез поправки в изборното законодателство, осигуряване на обективноинформационно отразяване на кампаниите и организиране на политическите сили и НПО за гарантиране на честността на изборите.

Станишев припомни, че при миналите избори имаше много нарушения и последваха забележки от ОСЕЕ. Той припомни още известни факти като разнасянето на чували в бюлетини от депутати, рекорда от невалидни бюлетини - около 300 хиляди, а също и това, че вътрешният министър беше шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

„България се срина по отношение на свободата на медиите",констатира още Станишев и каза, че съчувства на българските журналисти и че знае под какъв натиск от собственици и властта работят.

Станишев разказа, че е видял в централни новини три отделни синхрона на вътрешния министър в една емисия и коментира, че по времето на Тодор Живков не е имало такова отразяване. „Живеем в Европейския съюз, в 2012 година", припомни Станишев и добави, че се срамува от много неща.

Фелиз Хюсменова - евродепутат, заместник-председател на ДПС и председател на делегацията на ДПС в Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и член на бюрото на АЛДЕ припомни как Алековият Бай Ганьо прави избории повдигна въпроса дали днес в 21 век европейска България така ще прави избори по европейски.
Тя подчерта, че най-важното е зачитането на човешките права, върховенството на закона и равенството пред него.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати