25 Април 2024 г. Четвъртък

От догодина още по-лесно ще запорират сметките ни

2012-10-20 07:33:55
Запорите на банковите сметки ще могат да се правят по електронен път. Това е въведено с промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които ще влязат в сила от 1 януари 2013 г. В момента, за да се запорират всички банкови сметки на един човек или дружество, кредиторът плаща към 540 лева, защото той изпраща съобщения до всичките 30 банки в България. Но, след като се въведе електронната услуга, тя се струва 15 лева.

Това обяви председателят на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълните Георги Дичев. От изнесените от него данни стана известно, че през тази година. Камарата очаква да бъдат събрани дългове от над 1 млрд. лева, които ще бъдат върнати на кредиторите.

Най-големите суми се събират от вземания на банките, докато най-много дела има на бизнеса. През първото шестмесечие на тази година са били образувани 54 000 дела на търговците, 30 000 - на банките, 13 000 – на юридическите лица и 10 100 – на гражданите.

Тенденцията броят на образуваните дела да расте се запазва и тази година. Докато през 2011-а те са били 180 000, сега се очаква да надхвърлят 200 000. Приключените обаче са в пъти по-малко (очаква се през тази година да бъдат около 50 000) най-вече, заради кризата и невъзможността на длъжниците да плащат задълженията си.

Проблем са и висящите дела при частни съдебни изпълнители, които са около 500 000. "Няма достоверни данни за сумите, които стоят зад тях", казва той, но най-вероятно става дума за няколко милиарда лева.

За шест години и половина от създаването си, частното съдебно изпълнение събраната сума надхвърля 2.8 млрд. лева. Георги Дичев каза още, че над 100 млн. лева постъпват в държавния бюджет от ЧСИ като сумата е от публични държавни вземания, ДДС от публични продажби и ДДС и осигуровки, които внасят самите частни съдебни изпълнители.

Според представените данни над 22 млн. лв. е струвал най – скъпият имот от началото на тази година, който е продаден от частен съдебен изпълнител. Сделката е реализирана в Банско. Имотът е хотел "Тамплиер" и е бивша собственост на туристическа компения "Алма Тур".

На следващо място в класацията за най – скъпо продадени имоти от камарата попада хотел в с.Баня, продаден за 11 млн.лв. Следва продажбата на ОЦК – Кърджали за 8 600 000лв., на четвърто място е сделка за офис сграда в София, на стойност 7 млн.лв.

Интересна е и сделка за 3 200 000лв. в с.Овощник, при която е закупен аквапарк. Сред най – интересните сделки попада бивше военно летище в с.Крайници. Сделката за него е реализирана за 2 230 000лв.

На първо място по публични продажби от частни съдебни изпълнители и районът на София, където те са реализирали продажби за повече от 123 млн.лв. На следващо място е Благоевградска област – с продажби за повече от 38 млн.лв.

На трето място е Старозагорса област с продажби за повече от 5 млн.лв. Общата сума, която частните съдебни изпълнители са реализирали от продажба на имоти е 120 млн.лв.

Според Георги Дичев трудно е да се продадат хотели и фабрики, защото на практика се търси инвеститор, а не купувач. Двустайните апартаменти най-бързо се продават, но там проблемът е, че до 7 дни след търга цената трябва да се плати, а често хората не могат да извадят толкова бързо сумата. В тази връзка скоро банките ще пуснат на пазара кредитен продукт специално за финансиране на участниците в публични продажби.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати