26 Април 2024 г. Петък

Станишев: 770 000 българи, чрез своята позиция изправиха ГЕРБ до стената

2012-10-19 15:29:20

Поведението на Бойко Борисов по темата за референдума премина към истерична фаза и е проява на страх и неуважение към гражданите. 770 000 българи, чрез своята позиция изправиха ГЕРБ до стената.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изказването на премиера, че въпросът на БСП прави референдума за АЕЦ "Белене" противоконституционен. Вчера правната комисия в парламента само с гласовете на ГЕРБ премахна окончателно "Белене" от текста.

Станишев припомни, че само преди десет дни Борисов заяви публично, че въпросът трябва да остане, както е формулиран от Инициативния комитет. Три дни по-късно обаче го обяви за противоконституционен, защото било споменато „Белене”.

„В България се пръкна нов, велик конституционен експерт, след което започна да обяснява разликата между ядрена и атомна електроцентрала. Това много напомня на прочутата песен „Товарищ Сталин, вы большой ученый”, отбеляза лидерът на БСП.

По думите му сега Борисов се опитва да промени въпроса, зад който застанаха стотици хиляди граждани. „Твърди, че всички знаели, че ставало дума за „Белене”. Само че, страхът е лош съветник и фактите го опровергават”, изтъкна Станишев.

Той отбеляза, че от първия ден на управлението си Бойко Борисов променя позицията си на 180 градуса през няколко месеца по спорния проект.

 Според него, след като изгони стратегическия инвеститор, правителството плати на изпълнителя стотици милиони, а накрая, оплетено в собствената си некомпетентност и под външен натиск, прекрати изграждането на АЕЦ „Белене”.

 

„За да избяга от личната си отговорност, Борисов накара депутатите си на 29 март 2012 година да гласуват изрично решение на НС за спирането на „Белене”. С този акт има ясно произнасяне на парламента именно за „Белене”. Следователно въпросът на Инициативния комитет отговаря на условията на закона и Конституцията”, аргументира се председателят на БСП.

По думите на Станишев като залъгалка за хората управляващите обещаха да строят 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, а на площадка „Белене” да правят газова електроцентрала. Лидерът на социалистите отбеляза, че за съжаление и едното, и другото са само идеи без никаква реална готовност.

„Когато с ужас осъзнаха, че референдум ще има, защото над 500 000 подписа са валидни, ГЕРБ докараха незнайно откъде чужд инвеститор”, напомни още Станишев.

По думите му депутатите на Борисов отново бяха използвани за маша и внесоха не само проект за решение на НС, но и в него зададоха на правителството параметри за преговори с „инвеститора”.

„Ужасени, че хората ще се произнесат в подкрепа на АЕЦ на площадка „Белене”, по указания на Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ искат да променят съдържанието на въпроса, защото „всички знаели, че става дума за „Белене”. Поредна лъжа”, категоричен беше Станишев.

Според него от предложението на управляващите изобщо не става ясно дали става дума за изграждане на АЕЦ в Белене, в Козлодуй или например в Банкя.

Председателят на БСП отбеляза, че във въпроса на Националния инициативен комитет не се пита за конкретен проект, а за изграждане на АЕЦ на площадка „Белене” - за това е допитването до хората. 
„Самите технически, икономически, екологични и други параметри са ангажимент на правителството”, добави Станишев.

Според лидера на БСП в своята арогантност Бойко Борисов забравя поговорката - че можеш да лъжеш група хора дълго време, можеш да лъжеш всички известно време, но не може да лъжеш всички безкрайно.

„Времето за лъжите на ГЕРБ изтича, все повече българи ги виждат и отхвърлят и ще си кажат тежката дума на изборите”, категоричен беше Сергей Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати