19 Април 2024 г. Петък

Думата "Белене" окончателно отпадна от референдума

2012-10-19 07:41:52
Управляващите в правната комисия наложиха волята си, като финтираха референдума, поискан от левицата и подкрепен от над 500 хиляди граждани за строителството на АЕЦ "Белене". След над тричасови дебати и с участие само на управляващите в гласуването, комисията в крайна сметка обедини двете инициативи за допитване – на социалистите и тази на ГЕРБ. Като излезе с общо проекторешение по тях с редактиран и уж обединен въпрос. Крайната редакция на питането обаче звучи по същия начин, по който беше иницииран от ГЕРБ вчера - без включването на "Белене" в него.

Така на пленарната зала ще бъде предложено за гласуване единствено провеждането на референдум по въпроса съгласни ли са българските граждани да се развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. А от въпроса отпадна изграждането на централа именно на площадка "Белене".До гласуване на оригиналния въпрос на левицата така и не се стигна, а първо бяха гласувани редакционни поправки по него, включително и отпадането на "Белене". Така въпросът на левицата с "Белене" в него няма да влезе изобщо за обсъждане в пленарната зала.

В залата могат да се правят редакционни промени в предложения от правната комисия въпрос, но от ГЕРБ дадоха да се разбере, че надали ще допуснат включването на "Белене".

Заради ситуацията БСП и ДПС не участваха в гласуването в правната комисия, като левицата ядосано напусна залата и обяви случващото се за позор на ГЕРБ. "Вие опорочавате първия референдум с опита си да подмените волята на вносителите на въпроса", заяви и Христо Бисеров (ДПС) и представителите на групата му също излязоха от заседанието. В края на заседанието представители на "Синята коалиция" и на "Атака" не бяха останали.

Основният спор между левицата и управляващите очаквано беше има ли право ГЕРБ да слее двете инициативи за допитване в една и така да оформи окончателния въпрос за референдума.

За пореден път социалистите посочиха, че става дума за две различни процедури – едната от БСП, под която стоят подписите на над 500 хиляди души и другата – на управляващите, които внесоха искане за референдум от името на една пета от депутатите. Мнението им беше подкрепено и от представителите на ДПС.

И по време на днешното заседание левицата поиска разделяне на двете инициативи и взимане на отделни решения по тях. Те не се съгласиха с мнението на управляващите, че в случая става дума за един и същ въпрос и той трябва да се разглежда едновременно, като накрая се оформи едно проекторешение, което да се гласува в пленарната зала.

Мая Манолова (БСП) и Христо Бисеров (ДПС) поискаха да се излезе с две предложения и два проекта за решение по всяко едно от исканията за референдум, които правната комисия да предложи на пленарната зала. Първото искане – това на гражданската инициатива, не може да се отхвърли, освен ако не нарушим конституцията и законите, отбеляза Бисеров. Янаки Стоилов от левицата пък каза, че ако управляващите държат на своя въпрос, би трябвало да го допишат в бюлетината под този на социалистите и да има един референдум с две отделни питания.

На практика ако правната комисия беше внесла две отделни решения в пленарната зала, парламентът не би могъл да отхвърли свикването на референдум по искания от левицата въпрос, тъй като по закон ако под искането са се подписали над  500 хил. души, Народното събрание трябва да свика допитването, като само може да редактира въпроса, без да изменя смисъла му. А както и преди, така и днес, социалистите отбелязаха, че "Белене" е същината на въпроса и не би могло да отпадне.

Управляващите обаче отхвърлиха искането на опозицията двете инициативи да бъдат разглеждани в отделни точки. И да има отделни решения. Те наложиха волята си, че двете инициативи за референдум по подобна тематика трябва да бъдат разглеждани едновременно и да се вземе общо решение по тях. И редактираха въпроса.

По време на дискусията Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви, че законът за референдумите слага на една основа всички инициатори, които имат право да искат допитване. Според нея въпросите почти се припокривали и не става дума за различни референдуми, а трябва двете инициативи да се обединят и да се излезе с общ въпрос, редактиран от двете идеи. Така щяло да се процедира и ако се внесе евентуално и друга подписка по подобна тематика.

"Пътят към конституционния съд е открит", заяви лаконично Любен Корнезов (БСП), който обяви инициативата на управляващите за недоносче и напусна залата.

За пореден път Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" заяви, че и двете инициативи противоречат на конституцията и законите, тъй като и двата въпроса – за изграждане на "Белене" или на нова централа, са от компетенцията на правителството, а не на парламента и следователно не може да има допитване по въпроса.

Явор Нотев "Атака" обяви, че подкрепя подписката на гражданската инициатива и е несъгласен с преформулиране на въпроса, предложен от левицата. Той каза, че се въздържа по инициативата на управляващите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати