20 Април 2024 г. Събота

Референдумът за АЕЦ „Белене” заприлича на судоку

2012-10-19 06:11:50

Референдумът и скандалите около "АЕЦ Белене" са водеща тема в днешния печат. "И при провален референдум темата за АЕЦ "Белене" ще влезе в НС", е заглавието над коментара в "Сега". България определено няма традиции в провеждането на референдуми. В новия закон вече се очертаха доста празноти, които са обект на спекулации от политиците. Със сигурност референдумът за АЕЦ "Белене" ще даде началото на натрупването на практически опит, който е твърде важен за всяка обществена инициатива.

Под заглавие "Няма референдум, има судоку"  "Труд"Референдумът за АЕЦ “Белене” вече заприлича на судоку. Промяна на думи във въпроса, изпускане на дума, но вземайки я предвид по подразбиране, паралелни процедури, Конституционен съд.  "Крайната цел на цялото това политико-юридическо инженерство е хората да се омаломощят, отвратят и масово да не излязат да гласуват."

В интервю за "Труд"ГЕРБ се страхуват от референдума. Търсят начин да го провалят, защото, ако той е успешен, това означава вот на недоверие за правителството, даден от народа." Яне Янев публично обвини Нинова в участие в корупционни сделки, свързани с енергетиката, изграждането на АЕЦ "Белене" и договори за доставка на газ от Русия. "Аз твърдя, че Янев е лъжец и трябва да си получи наказанието. Изобщо не се притеснявам. Доказателство е подаденият от мен сигнал до главния прокурор с искане за сваляне на имунитета му и образуване на дело за набедяване", подчертава още депутатката. Тя изразява своето опасение, че Янев изпълнява поръчка на ГЕРБ. "Целта е да се дискредитира БСП и да се провали референдумът за АЕЦ "Белене",като се внуши на обществото, че това е корупционна схема, от която то губи", категорична е Нинова.

Майките тръгват на бунт на 22 октомври, извежда под глава "Стандарт". Въоръжени с памперси и биберони, те ще искат от властта детски надбавки за всички малчугани и увеличение на майчинството през втората година - от сегашните 240 на 310 лв. Ще настояват още да има данъчни облекчения за семейства с хлапета под 18 г. и да се построят още забавачки.

Досегашните математически гимназии вече ще се делят на 2 вида - с прием от 8-и и от 5-и клас. Това решиха депутатите от комисията по образование при второто четене на закона за предучилищното и училищното образование,  информира "24 часа". "Философията на новия закон е, че всяко дете притежава талант и всяка детска градина и всяко училище трябва да създаде условия за неговото развитие. Става въпрос за прецизиране на институциите в системата на училищното образование", посочва в интервю за вестника Милена Дамянова,  зам.-министър на образованието.

Фейсбук влезе в училищните правилници, допълва по темата "Стандарт". Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета. Някои от тях са създали изрични етични кодекси за онлайн поведение или са въвели декларации, които се подписват от родители и ученици.

Основната причина за проблемите в Студентски град е девалвацията на висшето образование, заявява в интервю за "Новинар" експертът в областта на образованието Иван Игов. "Голяма част от младите хора, които идват да учат в университетите, понякога едва ли не ги молят да се запишат. Идват с идеята не толкова, че ще учат, колкото че ще си прекарат добре времето, че ще купонясват няколко години, пък каквото се случи после", аргументира се Игов. Според него младите трябва да променят мотивацията, с която отиват да следват. "По последни данни някъде около 25 на сто от нашите студенти, които заминават да учат в чужди университети, в края на първата година се връщат. И основната причина за това не е толкова адаптацията, колкото неумението да учат. Те попадат някъде, където ти наистина трябва да залягаш над учебниците, и не остава време за забавления. А при нас не е така. При нас студентите не са заплашени от нищо. Учиш-не учиш, все ще избуташ до диплома", посочва още Игов.

Конституционният съд отмени шест спорни текста от закона за конфискацията и така застави парламента да ги преправи още преди да е влязъл в сила, анонсира на първа страница "Труд". Съдът обаче запази същността му - ще се отнема имущество и без присъда за престъпление, а само след повдигнато обвинение.

"24 часа" и "Телеграф". На 29 октомври се очаква съдът да произнесе присъдите на Иван Костов и Георги Бакалов. Те са задържани на 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил" с 5,6 кг амфетамин на стойност 497 000 долара. Законите на тази страна предвиждат смърт за далеч по-малки количества наркотици. 159 осъдени на смърт от Куал Лумпур чакат изпълнение на присъдите си. Малайзия е една от последните страни в света, където има смъртни присъди, изпълнявани чрез обесване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати