19 Април 2024 г. Петък

М. Кунева пред Actualno: Работим, за да имаме план за действие, когато спечелим изборите

2012-10-18 08:31:51

- “Движение България на гражданите” доста остро реагира на проекта за бюджет за 2013 г., нарекохте го “бюджет на безпътицата”, какво вие щяхте да предложите?

- Първо, ние нямаше да стигнем до тук. Този бюджет е следствие от икономическата политика на сегашното управление през последните три години. Той е венецът на управлението на г-н Борисов и негова равносметка. Ако икономическата политика на премиера и правителството беше успешна, в бюджета за 2013 година икономическият растеж нямаше да се движи в рамките на 1%, а да е поне 5%. От това зависят доходите на хората. Последният бюджет на ГЕРБ не се различава по нищо от предишните. Това показва, че управляващите нямат намерение да променят нищо в досегашната си политика. Всъщност, „Бюджет 2013”Искате ли още 4 години от същото”. Моят отговор и отговорът на „Движение България на гражданите” е не. Затова не приемаме този бюджет. Не можем да приемем, че парите за майчинство се отвързват от минималната работна заплата и остават замразени, за пета поредна година. Това означава, че майките и техните деца са последната грижа на държавата. Не можем да приемем, че за образование и наука и през тази година ще се отделят най-малко пари, като процент от БВП в целия ЕС. Не сме съгласни с факта, че реформата в здравеопазването няма да започне и през тази година. Но най-вече не можем да приемем пълната безнадеждност, която ни предлагат управляващите чрез бюджета си. С него те ни казват, че 2013 година ще бъде още по-тежка от 2012 година. А това е признание за управленски провал.

- Как възприемате идеята на финансовото министерство от 2013 г. да се въведе данък върху лихвите по депозитите – икономическият екип на партията го отхвърли.

- Не може да се съобщава, че ще се въвежда определен данък няколко дни преди гласуването на бюджета, още повече, след като веднъж вече си отрекъл, че такъв данък ще има. Това е несериозно и неадекватно поведение. В същото време самият данък е несправедлив. Практически това е данък инфлация. Защото лихвите върху депозитите са компенсация за инфлацията. На всичкото отгоре този данък няма да доведе и до големи приходи за държавата, защото от него ще бъдат събрани около 60-70 млн. лв., а не 120 млн. лв., както твърди премиерът. Разликата ще дойде от това, че големите притежатели на депозити няма да платят този данък, защото има достатъчно вратички той да бъде избегнат. Този данък ще бъде платен главно от онези над 70% притежатели на депозити, които държат в банките под 1 000 лв.

Разбира се, че трябва да има облагане на доходите, но на кои доходи – на тези от няколко стотин лева, които са парите на голяма част от хората за “черни дни”. Има и друг вариант – ако този данък трябва да се въведе, защо не се направи един гратисен период от 6 месеца или от 1 година. Бюджетът е и планиране – знаеше ли БНБ за това намерение, а Асоциацията на търговските банки, да не говорим за хората – защо трябва да приемат всяка идея, която им се стоварва в “12 без 5”?

Какво бихте направили, ако имате счетоводител, който три години подред залага едни приходи и разходи на фирмата ви, но никога не изпълнявате показателите, които сте планирали. Какво щяхте да направите с този ваш служител – много вероятно е да го освободите. Да си представим, че Симеон Дянков е този счетоводител.

- Кои са ключовите грешки на кабинета на Бойко Борисов, какъв съвет бихте му дала?

- Ключовите провали на кабинета са в областта на борбата с организираната престъпност и в икономиката. Това не го казвам аз, а докладите на Европейската комисия и международните финансови институции. Не бива да забравяме, че г-н Борисов беше избран за премиер след като обеща две неща – първо, че ще се справи с организираната престъпност и ще раздаде правосъдие и второ, че в края на мандата му, българите ще получават средните за Европейския съюз доходи.

За съжаление практиката на управляващите в последните години е на “затваряне на очите” за проблемите. Така стана и преди шест месеца, когато ЕК излезе с опустошителна критика за състоянието на икономиката. Докладът на Комисията съдържаше и конкретни предложения за реформи, но никой не си направи труда дори да го прочете. Преди дни излезе много сериозен анализ за малките и средните предприятия. Там ясно се констатират пропуските – българското правителство не е приело “Small Business Act”Втори шанс", "Околна среда", "Интернационализация", "Предприемачество" и "Умения и иновации". Да сте чули каква е позицията на България по този въпрос? Искам ясно да заявя, че малките и средни предприятия ще са приоритет за нас, а не монополите, на които сме свидетели днес.

 

- Ще участвате ли и как бихте гласували на референдум за АЕЦ “Белене”, Как виждате бъдещето на ядрената енергетика след 20 години?

Ще участвам във всеки референдум, който бъде организиран. Надявам се в България да има повече референдуми. В момента в „Движение България на гражданите” организираме електронен референдум за нашите членове и симпатизанти. Той се провежда на нашия сайт и резултатите от него ще определят до голяма степен позицията ни по въпроса за АЕЦ „Белене”. Моето лично мнение е, че докато г-н Борисов е премиер, АЕЦ „Белене” трябва да бъде замразена. Вече е ясно, че сегашният премиер, подобно на предишния, няма намерение да предостави пълната информация за АЕЦ „Белене”. След като нямаме тази информация, няма как да гласувам „за”. За мен е важно да има 100% гаранции за безопасността на този проект, да има стратегически западен инвеститор и пълна яснота за това дали има пазар за тока, който ще произвежда централата. Нито един от тези въпроси в момента няма ясен отговор. За сметка на това, БСП и ГЕРБ изхарчиха милиарди за проекта „Белене”, а все още нищо не е построено. Сега искат да им подпишем и празен чек, за да могат да изхарчат още няколко милиарда. БСП и ГЕРБ организират референдум АЕЦ “Белене” или “да”, това е референдум за партийния им актив, не за хората.

И още нещо, ако искаха да бъдат честни, защо не премахнат прага за легитимност на допитването, защото е ясно, че при настоящите условия, референдумът няма как да успее, което показва, че нито БСП, нито ГЕРБ се интересуват от мнението на хората, те го употребяват и вероятно целят така да откажат хората да получат правото за директно участие.

Тук е момента да посоча, че друг от стълбовете на управленската ни програма ще е гражданското включване във властта. По модела, който се прилага в ЕС – един милион души, могат да инициират законодателна промяна или да предложат законопроект. Защо да не опитаме и в България, но не само да оставим тази възможност в даден нормативен акт, а да го приложим на практика.

- Излъчихте част от ръководствата на партията по места, кога ще имате структури в цялата страна, какво предстои в близките месеци?

- До края на годината ще имаме структури във всички общини на страната. Мисля, че това е реалистичен план, защото навсякъде има доста хора, които ни подкрепят и са готови да участват активно в работата на партията.

Разбира се и срещи “лице в лице”, много срещи. Това е нашият начин да достигнем до хората.

- В предизборна година, партиите излизат с програми, с обещания, на какво ще заложите в “Движение България на гражданите”?

- На компетентност, почтеност и добра репутация. Това имаме и това обещаваме на хората. Наясно сме, че страната е в изключително тежко положение и не искаме да създаваме свръхочаквания. Обещаваме да върнем надеждата на хората, че утре ще бъде по-добре от днес. Предлагаме да въведем европейски стандарт в българската политика и да нормализираме отношенията в обществото. Искаме максимално широк кръг хора да живеят максимално добре. Затова още от сега готвим предизборната си програма. Не го правим, за да се хвалим, че имаме такава, а за да имаме план за действие, когато спечелим изборите. Тогава наистина ще бъде трудно.

Вече изброих два от приоритетите ни – гражданско участие и икономика, където влизат образование, здравеопазване и малки и средни предприятия. Третият стълб ще е “България на бъдещето”, където ще представим идеи за дългосрочни политики.

- Появиха се слухове, идващи от лидера на РЗС Яне Янев, че партията върви дори към разцепление, вярно ли е?

- Правилно казвате – слухове. Атмосферата при нас е много приятна. Който желае, може да заповяда и да се убеди лично. Разбира се, че това не е вярно. Само преди седмица обявихме ръководствата на 12 областни структури, след седмица ще обявим областните координатори и в останалата част на страната.

- Поискахте намаляване на партийните субсидии наполовина, както и парламентарно представените партии да признаят, че са купували гласове, получихте ли отговор?

- Получихме мълчание. Още чакаме отговора на ГЕРБ, БСП и ДПС. Явно те все още не са готови да отговорят на тези въпроси, които са въпроси и на хората. Ние обаче няма да се откажем да ги задаваме, защото искаме да поставим началото на следпреходна България. Искаме нещо много просто –Госпожо Кунева, излъгаха ни!"Нали ви платихме, какво искате?!”. Това трябва да променим.

- Следите ли социологическите проучвания, отреждат ви трета, а НЦИОМ – дори четвърта позиция. Смятате ли, че можете да промените тези нагласи?

- Тези данни се получават само два месеца след учредяването на партията. Все още не сме се структурирали и не сме разгърнали потенциала си. В този смисъл това е силен старт.

Много е важно да не предпоставяме вота на гражданите. До изборите има достатъчно време, много ми се иска да станем свидетели и на дебати, където програмите на партиите да бъдат представени и обсъдени. “Движение България на гражданите” е партия, която си поставя за цел да нормализира политическата обстановка в страната, а когато представим и конкретните си идеи, сигурна съм, че това ще бъде отчетено в нагласите на хората.

- Защо така категорично отказвате коалиция след изборите? Ако се наложи, с кого бихте се коалирали все пак?

- Нямаме с кого да се коалираме и да постигнем съгласие на основата на принципи. Не сме против коалицията като подход, а против пазарлъците в политиката. Против коалиции като тази в момента, на депутати от ГЕРБ и т. нар. “независими”, които подкрепят правителството срещу получаване на субсидия, не заради принципи, а по интерес. Само преди месец ГЕРБ, БСП и ДПС сформираха коалиция в съдебната власт. Направиха пазарлъка с избора на Висш съдебен съвет и се обединиха в името на поредното отлагане на съдебната реформа. Преди това вкупом участваха във фалшификации по време на изборите. С кого да се коалираме и за какво да преговаряме? Нямаме им доверие, а когато не вярваш на някого, няма как да работиш с него. Ние не сме в политиката нито за един мандат, нито за да си закичим на ревера няколко министерски поста. В политиката сме, за да чуваме гласа на хората и да им дадем възможност за истинско участие. С партиите явно няма да можем да се разберем. Длъжни сме да предложим смислен избор и ще го направим по време на изборите. 

- Как в партията гледате на случващото се в съда в Пазарджик и на делото срещу 13-те имами, които са обвинени в проповядване на радикален ислям?

- Това е сериозен въпрос и най-важното е той да не се политизира. За съжаление това вече е факт. Отново се подклажда етническо и религиозно напрежение и отново малки групи от хора пресмятат дивидентите, които ще спечелят от това напрежение. Едно от най-големите богатства на България е разбирателството между различните етнически и религиозни групи. Не бива да жертваме това богатство, за да спечелим още няколко гласа. Ще ви припомня, че при атентата в Бургас единственият български гражданин, който загина, беше мюсюлманин. Затова когато се изправяме пред подобни предизвикателства, трябва да бъдем заедно, за да сме силни. А партиите трябва да спрат да се хранят с омраза и противопоставяне, и да търсят положителната енергия в обществото.

Акценти 

ГЕРБ призна, че 2013-а ще е още по-тежка от 2012-а 

БСП и ГЕРБ не се интересуват от мнението на хората, те го употребяват 

Готвим предизборната си програма, за да имаме план за действие, когато спечелим изборите 

Ще поставим началото на следпреходна България

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати