23 Април 2024 г. Вторник

Борисов: Критериите от Маастрихт...ние успяхме да ги въведем

2012-10-18 07:51:02

Сблъсъкът между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти  ще бъде догодина в София, заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред делегатите на 21-я конгрес на ЕНП в Букурещ.

По думите на Борисов фискална дисциплина и финансова стабилност е едно от най-големите постижения на българското правителство.

Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и президент на ПЕС, се събраха с европейските си партньори в Румъния. ЕНП и ПЕС се подготвят за започващата утре среща на Европейския съвет. Нападките между двамата български политици не секнаха дори в Румъния.

Борисов обяви, че социалистите в Европа са едни обикновени популисти, за разлика от десните правителства, които успяват да подържат финансова стабилност.

"Постигането на критериите от Маастрихт, които правителството на България си постави за цел - за три години, с цената на много лишения на българския народ, ние успяхме да ги въведем”, заяви Борисов.

Критериите от Маастрихт са критерии, които страните трябва да изпълнят, за да влязат в Еврозоната. Един от приоритети на българското правителство в началото на мандата му  беше именно това, но по-късно кабинетът се отказа от тази цел.

Според Борисов социалистите пък искат да има дефицит, като се харчи повече, отколкото се произвежда за разлика от десницата, която държи на стабилността.

"Както знаете, лидер на ПЕС стана  лидера на БСП, когото ние свалихме от власт", обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

Той разказа пред делегатите на конгреса на ЕНП, че Станишев също е в Букурещ и призова останалите десни партии за малко помощ в борбата със социалистите. Борисов не пропусна да напомни, че ГЕРБ са побеждавали седем пъти БСП на избори и допълни, че се надява това да стане и догодина.

Заедно с премиерите на ПЕС утре ще призовем за повече социални политики в Европейския съвет. Бъдете сигурни, че ще дадем всичко от себе си, за да постигнем най-доброто за гражданите на Европа, заяви от своя страна Станишев.

Той допълни още, че партиите в ПЕС са единни и затова лявата вълна в Европа набира все повече сили. Станишев изтъкна, че БСП има категоричната подкрепа на европейските социалисти и никога не се е налагало да моли за нея.

Макар и не толкова явно, изказването на лидера на БСП също беше косвена нападка към премиера Борисов. Сергей Станишев винаги е използвал поста си в ПЕС, за да лансира левицата като европейското лице на България. Председателят на столетницата неведнъж е атакувал ГЕРБ, че им липсва подкрепа от Брюксел.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати