Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Март 21
Начало arrow Свят arrow 1,4 млн. македонци от BG произход преброи Ди Велт

1,4 млн. македонци от BG произход преброи Ди Велт

  Print E-mail
2010-08-13 17:44:58
източник: dnes.bg

Милиони жители на европейски държави извън ЕС могат да станат още сега граждани на Общността – стига да поискат от родината на своите предци съответния паспорт.

И България е щедра в това отношение, пише немското издание "Ди Велт".

Унгария, Румъния и България дават възможност, особено на жителите на бивши части от териториите си, да кандидатстват за европейски паспорт. Тази оферта е особено атрактивна за молдовци, македонци, сърби, украинци и турци.

Според изданието до пет милиона граждани на тези страни имат теоретично възможност да поискат гражданство от страна, членуваща в ЕС.

България вече взе мерки за връщане на своите около 2,5 милиона българи в чужбина. Който може да докаже, че има български корени, получава от София паспорт.

При македонците броят на свързаните с България се преценява от "Ди Велт" на 1,4 млн.

"Това представлява три четвърти от населението на Македония. Повечето българи и без това смятат езика на македонците за български диалект", пише авторът на стятията.

Унгарският парламент също откри пътя към получаването на европейски паспорт чрез закон, въз основа на който 3,5 млн. души, които не са унгарски граждани, но имат (по-скоро смътна) връзка с бивши унгарски територии, могат да се надяват да получат и унгарско гражданство.

От тази възможност сега биха могли да се възползват около 300 хиляди сръбски граждани в бившата унгарска провинция Войводина, както и 150 хиляди украинци с унгарски корени.

Румънският президент Траян Бъсеску реши да бъде дадено румънско гражданство на почти всички молдовци, които пожелаят това.

"Нашите кръвни връзки ни задължават да помогнем", каза Бъсеску.

120 хиляди молдовци вече имат румънски паспорт, а други 800 хиляди са внесли съответното заявление, завършва статията в немското издание.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини София. В статия, озаглавена „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира ...
  Новини София. В статия, озаглавена „, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира посещението на ръководителя на кабинета в Москва Дмитрий Медведев ...
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?