29 Март 2024 г. Петък

Саниране с цел подобряване на енергийната ефективност на сградите

2012-10-18 07:23:23

При условие, че съседите са съгласни и са намерили финансиране (собствено или по някаква програма), цялостното саниране на жилищната сграда е добре да започне с енергиен одит. Обследването на сградата ще даде най-ясна представа на собствениците какви ремонти трябва да бъдат направени, за да се намали потреблението на енергия, както и приблизителна цена за това.

Енергийното обследване се прави от лицензирани фирми. Специалистите правят оглед на състоянието на сградата, отчитат цялото потребление на енергия на базата на броя обитатели и състоянието на системите и инсталациите и дават предписания за необходимите мерки за спестяване на енергия.

На базата на тези предписания може да се изготви и ориентировъчен бюджет за изпълнението на предписаните мерки.

Ако тези мерки бъдат изпълнени, в последствие същата фирма трябва да направи нов енергиен одит и да определи какъв енергиен клас е постигнала сградата, който се вписва в специален енергиен паспорт. Така собствениците на жилища в нея могат да бъдат освободени от данък „сгради“ за няколко години.

Преди всичко обаче е нужно, ако живеете в блок, всички съседи да са съгласни да се направи цялостно саниране на сградата, при това то да не се ограничава само до полагането на външна топлоизолация, а да бъде направена цялостна рехабилитация на електрическите, ВиК и отоплителните системи.

Няма как да се направи обновяване на сградата и да се намери финансиране без съгласието на съседите. Добре е също така да се регистрира сдружение на етажната собственост, ако ще се търси външно финансиране за санирането и разходите по ремонтните дейности не се поемат със собствени средства.

Ако не правите ремонта със свои средства, добре е да проучите всички възможности за осигуряване на средства и след това да изберете най-подходящата програма за жилищната сграда, която обитавате.

Имайте предвид обаче, че ако правите санирането по някаква програма или схема, тя ще поеме максимум до 50% от разходите по строителните работи.

Единствено по Схемата за зелени инвестиции, която предвижда средства от продажбата на свободните количества въглеродни емисии да се влагат в подобряване на енергийната ефективност, се очаква финансирането да достигне до 70% от бюджета за саниране. Тази схема обаче все още не е влязла в действие, но е залегнала като идея в проектозакона за климата, който трябва да бъде приет до края на годината.

Фонд за енергийна ефективност

Единият от вариантите е да потърсите заем от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Той е създаден със Закона за енергийната ефективност, по междуправителствени споразумения между Глобалния екологичен фонд (чрез Световната банка), австрийското и българското правителства и частни спонсори.

Фондът предлага на публичния сектор, бизнеса и индивидуални клиенти нисколихвени кредити, частични кредитни гаранции и портфейлни гаранции при изпълнението на инвестиционни проекти за енергийна ефективност.

Ако кандидатствате за финансиране от фонда, необходимо е първо да направите енергийно обследване на сградата. Фондът освен това изисква стойността на проекта да бъде между 30 хил. и 3 млн. лева, както и възвращаемостта му да е до пет години.

Дяловото участие на кредитополучателя трябва да е не по-малко от 10% при съвместно кредитиране с участието на търговска банка и поне 25%, когато финансирането е само от фонда.

При кандидатстване се прави оценка на проекта и на кредитоискателя. Cрокът за разглеждане на предложен проект за кредитиране е 6 седмици, при условие, че кредитоискателят успее да представи без забавяне всички необходими документи съпътстващи проектното предложение.

Срокът на отпуснатите заеми е до 5 години при годишна лихва 6 – 10% за корпоративни клиенти и физически лица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати