25 Април 2024 г. Четвъртък

Парите за пенсии и майчинство са намалели тази година

2012-10-18 06:31:31

Националният осигурителен институт (НОИ) пести от разходите за пенсии и от парите за майчинство.Това показва изпълнението на бюджета на общественото осигуряване, съобщава "Труд". От януари до септември вкл. на възрастните хора са платени 50 млн. лв. по-малко от планираните заради увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца от началото на годината. Заради новите критери и през деветмесечието са се пенсионирали 68 697 души, или 17,6% по-малко спрямо същия период на м.г. Данните на института показват още, че обезщетението за майчинство е намаляло. Спадът е заради това, че от началото на 2012 г. майчинството се изчислява като 90% от дохода на жената за последните 24 месеца, вместо за 18 месеца, както беше преди. Така във формулата влизат по-стари и ниски възнаграждения, които намаляват обезщетението.

Израелски инвестиции за високи технологии у нас ще търси президентът Росен Плевнелиев по време на официалната си визита в Йерусалим. Тя ще се състои от 22 до 24 октомври, пише "Труд". Държавният глава се надява да спомогне за задълбочаването на сътрудничеството в туризма между двете държави. Приоритетна тема в разговорите му ще е и военната промишленост на Израел, която е наш традиционен партньор. Програмата на президента предвижда посещения в най-големия технологичен парк на еврейската столица, посещения на Божи гроб, Стената на плача и Гетсиманската градина. По същото време премиерът Бойко Борисов и делегация ще пътуват на официално посещение в Албания.

"СРС-та у нас се превърнаха в политическо оръжие и се ползват срещу политическите опоненти", заяви депутатът от БСП Мая Манолова от парламентарната трибуна вчера по време на дебатите по доклада на подкомисията в НС за контрол над подсушването, пише "Дума". "Подслушването се превръща в основен инструмент за политико-полицейско насилие", каза Лютви Местан. Според него един от най-важните изводи от доклада на подкомисията е, че у нас не се спазва Законът за СРС, съгласно който подслушването не е основен, а изключителен способ за разкриване на престъпление."Бойко Борисов и Цветан Цветанов превърнаха специалните разузнавателни средства в последните години в страшно оръжие, което е в услуга на полицейската държава", категоричен бе и Христо Бисеров.

През 2014 г. изкуството на траките влиза в Лувъра, затова се договориха вчера президентът на най-големия и най-посещаван музей в света Анри Лоарет и министърът на културата Вежди Рашидов, който е на тридневно работно посещение в Париж, информира "Преса". През 2015 г. България ще покаже в Кралските зали на световния музей най-ценните си експонати от византийското изкуство, а през 2016 г. - оригинални образци на ислямски ръкописи.

За "Сега" водеща е новината, че "ГЕРБ ще прави нов, "правилен" референдум за втора АЕЦ". Темата за референдума е доведена до абсурдна ситуация от упрявляващите. Вчера бе направено ново предложение за допитване за ядрената енергетика от ГЕРБ - с "правилно"Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Така хората няма как да бъдат манипулирани и да гласуват за проект, чиито технически и финансови параметри не са известни. "Освен това ще се избегне и рискът от опорочаване на първия в новата ни история референдум, тъй като споменаването на конкретния проект "Белене" е в противоречие на конституцията и законите", обясни председателят на правната комисия Искра Фидосова.

"Управляващите искат да избягат от отговорност и затова всеки ден излизат с нов трик, нова лъжа, нова измама." Така соцлидерът Сергей Станишев коментира пред "Труд" предложението на ГЕРБ за това как да бъде формулиран въпросът за референдума за втора АЕЦ. Соцлидерът обясни, че когато на "Позитано" 20 са замисляли въпроса в подписката за предизвикването на допитване, са използвали веднъж думата "ядрен", а втория път - "атомен", за да няма повторения.

"Преса" уведомява за нов акциз, който ще вдигне сметките за парното през предстоящия отоплителен сезон. Той действа от 1 юни и вече е ускъпил дълговете на потребителите с около 2% и е калкулиран в цената на топлото. Нанесеният тихомълком удар върху битовите клиенти на топлофикациите тепърва ще се утежнява.

"Капитал Daily" съобщава за краха на "Ръждясалата империя на Валентин Захариев". Бившият собственик на "Кремиковци", ОЦК и"ГОРУБСО - Мадан" губи и завода си за тръби "Интер пайп".

Един тон сирене и 3 тона сурово мляко с наличие на афлатоксин, който има канцерогенно действие, бяха унищожени вчера от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч, информира "Труд". От агроведомството увериха, че опастният продукт не е стигнал до търговската мрежа. Според научни изследвания токсинът може да повиши риска от рак на черния дроб.

Допълнителни 21 000 000 лева да бъдат заложени в бюджета за здравеопазване за догодина, поиска ресорният министър Десислава Атанасова, информира "Новинар". Те са необходими за Фонда за лечение на деца, както и за инвестиции за финансиране на лечебните заведения в труднодостъпните планински райони, подчерта министър Атанасова. Одобреният бюджет на МЗ сега е 368 000 000 лева.

Проектът за бюджет на НЗОК за 2013 г. е върнат от Министерския съвет, защото Министерството на финансите е настояло приходната му част да бъде увеличена с над 6 млн. лв., става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета миналата сряда (10 октомври), съобщава "Дума". Проектът ще бъде преработен.

В коментар за "Преса" Камен Колчев, ръководител на "Елана финансов холдинг"Здравната каса е гевгир, всичко изтича. Военните и полицаите отдавна трябваше да са извън първа и втора категория труд. Преходът приключи с кризата, следва реален капитализъм!"

"Труд" информира как законодателната и изпълнителната власт се разминаха в тълкуванията си за това трябва ли собствениците на остъклени до 2001 г. балкони да ги узаконяват и да плащат глоба за тях. Вчера предесателят на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева заяви, че допустимостта на такива преустройства произтича от самия закон и никой собственик на тераса, остъклена преди 31 март 2001 г., не трябва да прави нещо специално за това, нито пък да плаща глоба. Ден по-рано същото каза и регионалният министър Лиляна Павлова. Два дни преди това шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, който е автор на текста за предстоящата амнистия за незаконно строителство, обясни, че за балконите важат същите правила, както и за узаконяването на останалите неразрешени строежи. Т.е. собственикът им трябва да поиска разрешително от общината и да плати глоба, която след последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) започва от 5000 лв.

"Ремонтират ключови булеварди в столицата с европейски заем", известява "Новинар". Това ще стане възможно, ако Столичната община успее да изтегли заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Ако общината получи заема, ще трябва да се включи в проекта с още 50 млн. евро."Ще използваме парите за цялостен ремонт на главните улици и булеварди в София, за да спрем пълненето на дупки и да можем да насочим усилията си към кварталните улички", каза кметът Йорданка Фандъкова, която вчера представи приоритетите в проектобюджета на "Московска" 33 за следващата година.

"Върху медиите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск", заяви при представянето на изследването "Балкански медиен барометър", изготвено от фондация "Фридрих Еберт", председателят на фондация "Медийна демокрация" Орлин Спасов, пише "Дума". "След 20 години развитие на свободата и плурализма на медиите стигнахме дотам да се сравнявмаме с Босна и Херцеговина", коментира данните политологът Татяна Буруджиева.

"България брани от орязване парите си от ЕС", информира "Сега"Козлодуй" до 450 млн. евро до 2020 г., тъй като предложените ни като последна компенсация 208 млн. евро са недостатъчни. За тази цел кабинетътще разчита на подкрепата на Литва и Словакия, които също търсят компенсация от ЕС за затворени АЕЦ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати