26 Април 2024 г. Петък

"Белене" отпада от референдума за атомна енергетика

2012-10-17 13:57:40

Веднага след като премиерът Бойко Борисов обяви, че от въпроса за референдума трябва да отпадне „Белене“, ГЕРБ побърза да обяви, че внася в деловодството на НС предложение за преформулиране на питането.

Утре формулировката, дадена от БСП, и новата - на ГЕРБ, ще бъдат обсъдени в правна комисия, за да се стигне до решение коя от двете ще бъде предложена в пленарна зала.

Предложението на червените е „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова мощност на площадка „Белене“.

 Според ГЕРБ включването на конкретния проект "Белене" във въпроса за допитването е както противоконституционно, така и манипулативно.

 Управляващите обаче влязоха в спор с БСП относно думата "атомна" или "ядрена" електроцентрала. Обяснението на Искра Фидосова и депутатите от ГЕРБ е, че в новото българско законодателство е възприет терминът "ядрена", а не "атомна".

 "Няма такава дума и такъв термин - не знам колегите-юристи от БСП откъде са го взели, какви атоми им плуват в главата, може би са ползвали и взаимствали като термин от една фирма, която е скандално известна през последните две години и с която в момента се занимават две комисии, а именно "Атомстройекспорт" - заради нейното участие в проекта "Белене", продължи да дава аргументи по терминологията заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

 Държим на въпроса за референдума, който е зададен в подписката, скочи веднага БСП. Социалистите обвиниха управляващите, че се опитват да откраднат референдума.

 „Очевидно е, че има неистов страх в ГЕРБ. На повърхността виждаме измамното желание да се проведе референдум и под тази повърхност се виждат неистовите усилия да бъде отклонено вниманието във всякакви други посоки, включително чрез превръщането на президента в обикновена маша при изпълнение на политическа поръчка чрез отправянето на въпроса към Конституционния съд и разчитайки на решение на КС, с което да се обезсмисли референдума”, възропта червеният депутат Ангел Найденов и обвини управляващите, че правят пируети.

 Във връзка с възраженията на ГЕРБ срещу термина „атомна”, Мая Манолова заяви, че президентът също е използвал този термин в предложението си за въпрос за референдума. Според Манолова ГЕРБ правят пореден опит да откраднат референдума от хората.

 „Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ”, допълни тя.

 „Ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува така – закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа”, допълни и Петър Димитров, който призова управляващите да се обърнат към езиковия център на БАН.

 „Нека тези депутати от ГЕРБ се решат и да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни и не знаят какви са интересите на България. Ако от ГЕРБ са искали да правят референдум с такъв въпрос, да са го направили”, каза още Петър Димитров.

 Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев напомни, че само преди три дни Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста, даден от БСП. Председателят на социалистите изтъкна, че „Белене“ е единственият проект, който е в напреднала фаза и може да стартира изграждане. Станишев предупреди, че има опасност след девет-десет години да се окажем без „Козлодуй“, без „Белене“ и без ядрена енергетика изобщо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати