28 Март 2024 г. Четвъртък

Горските фирми с поръчки за милиони към "Литекс моторс"

2012-10-17 06:51:20

"Двойно отпични фарове, халогенни крушки" и "Предупредителени сигнали за забравени светлини, забравен ключ, несложени колани и отворени врати". Тези правописни грешки се повтарят в документацията към обществени поръчки за нови високопроходими автомобили на горските предприятия и в сайта и рекламните брошури на производител на коли. Правописните грешки може би нямаше да направят такова впечатление, ако всички приключили поръчки не бяха спечелени именно от автомобилния производител от рекламите - "Литекс моторс" (Great Wall).

 

 

Държавните предприятия в Смолян, Сливен, Шумен, Враца след проведени обществени поръчки и сключени договори закупуват общо 153 високопроходими автомобили от тази фирма. Поръчки за други 114 нови автомобили на горските фирми в Благоевград и в Габрово тепърва ще приключат. И там обаче в изискванията са допуснати същите грешки и може да се прогнозира коя ще е компанията доставчик.

 

Поръчки като по поръчка

 

За няколко месеца всички шест държавни горски предприятия решават да закупят нови автомобили. Общата стойност на поръчките е над 7 милиона лева (от тях 4 097 032 лева вече са договорени, а още за 3 382 000 лева текат процедури). Изискванията за търговете съвпадат, като според един от директорите това е, защото юристите им си помагат (виж надолу). В условията като критерий с най-голяма тежест е заложена цената (70%), а останалото са техническите спецификации (30%). В обявените поръчки обаче именно техническите изисквания предопределят коя автомобилна компания може да участва - само една.

 

"Литекс моторс" може би би спечелила поръчките и на база ценово предложение (фирмата предлага едни от най-евтините коли на пазара), но тя е лишена от конкуренция и това потенциално може да се е отразило на финансовата част на офертите й.

 

Поръчките, в които се търсят различни видове коли, пък са обявени без позиции (т.е. не може за различните автомобили да подадат оферта различни компании, а може само фирми, които предлагат всичките видове търсени коли) и така конкуренцията също е ограничена.

 

Това оставя усещането за предопределен избор в голямото купуване на нови автомобили за държавните горски предприятия. Те бяха създадени с промените в Закона за горите, приети през 2010 г. Горските предприятия (под шапката на всяко от тях са обединени десетки горски стопанства) са отделни юридически лица със собствени бюджети и управление. Техен принципал е Министерството на земеделието и храните. До редакционното приключване на темата от ведомството не бяха открити за коментар.

 

 

Фабрично газова уредба, или поръчките в детайли

 

За част или за всички коли в обявените поръчки едно от изискванията в техническите спецификации е "фабрична газова уредба, поддържаща заводска гаранция". Само една фирма обаче предлага високопроходими автомобили тип SUV със задвижване 4х4 и с фабрична газова уредба, показа проверка на "Дневник" сред предлаганите на българския пазар автомобили.

 

От обявените досега поръчки, които "Дневник" проучи в регистъра, най-голямата е на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян - общо за 115 коли. Договорът е подписан за 3 179 554.32 лева. Конкурсът е обявен в края на юли* и приключи на 8 октомври. От поръчаните коли - 15 са тип "хечбек" с нормална проходимост на бензин с газова уредба и 6 са високопроходими пикапи също на бензин с газова уредба. И двата типа са предлагани от редица вносители. Останалите 52 коли, които са се търсили, също са високопроходими със задвижване 4х4, но вече на бензин и газова уредба. Такъв тип коли предлага единствено фирмата "Литекс моторс", която сглобява в България колите от марката "Грейт уол" (Great Wall).

 

Тъй като поръчката не е с позиции по нея реално печеливш може да бъде само компанията, която предлага всички видове автомобили спрямо изискването "за 4х4 SUV, на бензин и газова уредба" т.е. "Литекс моторс". Съответно тя ще достави всички 115 коли. Документи в тази поръчка са закупили и вносителят на "Шкода" - "Еуратек", "Фулда България", която внася автомобилни части, и "Автоинженеринг холдинг", но само "Литекс моторс" е подала оферта.

 

Не е прецедент

 

В обявената в началото на този месец обществена поръчка Югозападно държавно предприятие - Благоевград иска да си купи нови 80 коли с прогнозна стойност 2 392 000 лева без ДДС. Всички трябва да бъдат 4х4, но от тях 44 са на дизел, а останалите 36 - с фабрично поставена газова уредба.

 

Горската фирма в Сливен си купува 23 коли, където победителят отново е "Литекс моторс". Същата фирма ще достави и 5 коли за държавното предприятие в Шумен, както и 10 във Враца.

 

В началото на октомври поръчка е обявило и горското стопанство в Габрово - за 34 автомобила на бензин с фабрично поставена газова уредба. От тях 16 са тип пикап, 4 са хечбек и 14 високопроходими автомобили 4х4 тип SUV.

 

Обяснения (не) давам

 

"Средната възраст на колите в автомобилния ни парк е 15-20 години", аргументира поръчката на общо 115 коли пред "Дневник" директорът на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян инж. Ботьо Арабаджиев. По думите му парите са предвидени във финансовия план за тази година, а предстояла и покупката на още автомобили догодина. "При нас колите трябва да се сменят на 6-7 години, но това не се прави", добави той.

 

На въпрос защо поръчката е без позиции, а само "Литекс моторс" предлага високопроходимите джипове 4х4 тип SUV с газова уредба, Арабаджиев отговори: "Това не е ограничително условие, а начин да не правим втора поръчка". Фирмата обаче не би имала нужда да обявява две поръчки, а можеше да има една с три позиции напр. и тогава за другите две да се състезават още фирми. Докато обявена по този начин и с тези технически изисквания, поръчката на практика е с предопределен победител.

 

 

Според Арабаджиев, ако газовата уредба не е фабрична, фирмите могат допълнително да я монтират на предлаганите модели коли и те ще отговарят на изискванията. Казаното от него обаче противоречи на записаното в техническите спецификации.

 

Целта на колите на газ е да се пести, заради скъпите горива, както и при тежките зимни условия да няма проблем с придвижването. "На територията на предприятието има терени над 1200 метра надморска височина, където температурите падат много под нулата", обясни още Арабаджиев.

 

Поръчката за Благоевград е в процедура, като миналия петък (12 октомври) е изтекъл срокът за купуване на документация. "Има недостиг на коли, а автопаркът ни е на над 25 години", каза за "Дневник" директорът на Югозападното държавно предприятие Светослав Петров. По думите му, след като и другите горски стопанства си купили нови коли, дошъл ред и на управляваното от него.

 

Купуването на автомобили на газ той аргументира с високите цени на горивата. "Не мисля, че е такава поръчката", отговори Петров на въпроса дали е дискриминационен търгът. На въпрос за съвпадащите правописни грешки каза, че не е запознат с такива детайли.

 

"Юристите на държавните предприятие си помагат, т.е. са в една система", добави той по темата. На въпрос колко фирми са купили документация за участие отговори, че "интересът е от повече от една фирма".

 

"Дневник" не успя да се свърже с директорите на другите предприятия.

 

"Литекс моторс": Участваме във всички поръчки, на чиито условия отговаряме

 

"Дневник" изпрати въпроси до "Литекс Моторс" за коментар за съвпадащите правописни грешки, фактът, че печели всички поръчки на горските стопанства, както и кои други марки в България предплагат високопроходими джипове тип SUV със задвижване 4х4.

 

"Компанията регулярно се запознава с информация за обществени поръчки в страната, достъпна в публичния регистър. "Литекс Моторс" АД подава всичката необходима документация за обществени поръчки, на които компанията отговаря на обявените от възложителя критерии и изисквания и кандидатства по тях съобразно националното законодателство", написа в отговор до "Дневник" мениджърът по рекламата и PR на фирмата Кирил Георгиев. Според него предлаганите от компанията автомобили "Грейт уол" (Great Wall) са с най-доброто съотношение цена/качество на пазара, богато базово оборудване и 5 години пълна гаранция.

 

"За по-малко от 1 година "Литекс моторс" успя успешно да наложи автомобилите Great Wall на пазара в страната, като към края на септември 2012 г. компанията е в топ 10 по продажби сред автомобилните компании у нас", обобщава още Кирил Георгиев, но не предоставя данни за това.

 

Предизвестено

 

"Служителите в горските стопанства постепенно ще заменят използваните в момента високопроходими автомобили, основно "Лада Нива", гласи пък съобщение на "Литекс моторс" от февруари тази година, когато фирмата връчи на земеделския министър Мирослав Найденов първите 10 ключа на държавното предприятие във Враца.

 

Няколко месеца по-късно това се случва, но не след конкуренция с останалите вносители на автомобили, а със заложени в поръчките изисквания, на които само колите Great wall отговарят.

 

*Първоначално в техническите спецификации са поръчани 42 високопроходими автомобили с 4х4 задвижване, но едновременно на дизел и с фабрично поставена газова уредба. Още същият ден обаче директорът на държавното предприятие инж. Ботьо Арабаджиев издава решение за промяна, с което се премахва невъзможното техническо изискване - дизелов автомобил с газова уредба.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати