19 Март 2024 г. Вторник

Швеция изравни след 4:0 за Германия!

2012-10-17 05:45:44
Швеция стигна до героично 4:4 като гост на Германия в квалификационна среща от група "С" по пътя към Мондиал 2014. Двубоят се игра на Олимпиащадион в Берлин пред около 72 400 зрители.

Домакините взеха солидна преднина от два гола още в самото начало на срещата, когато автор на попаденията бе Мирослав Клозе. И в двата случая Марко Ройс се отличи със страхотен поглед върху играта, записвайки два отлични паса към съотборника си.

Малко преди почивката Пер Мертезакер направи преднината на своите класическа, възползвайки се от подаването на Томас Мюлер. След почивката се разписа и Месут Йозил. По всичко личеше, че Германия ще стигне до гръмка победа. На друго мнение бяха швeдите.

В средата на втората част Ибрахимович и Лустиг вкараха два бързи гола за своя тим. Четвърт час преди края на мача Елмандер върна интригата с трети гол за "Тре кронур" в мача. В добавеното време на мача Елм вкара заслужен четвърти гол за Швеция с оглед непримиримия дух, показан от скандинавците през последния половин час на срещата.


Бундестимът стартира вихрено и още в първите секунди Исаксон трябваше да отразява удар от близко разстояние на непокрития Томас Мюлер, който се отскубна в малкото наказателно поле, засичайки центрирането на Боатенг отдясно. Страничната греда също помогна на гостите след намесата на техния страж.

"Тре Кронур" не се стъписа и продължи да залага на игра в собствената половина. Самуел Холмен отговори със свирепа тупалка от двайсетина метра, която обаче профуча над вратата на домакините.

Натискът на Маншафта не спираше. В осмата минута Марко Ройс много хитро изчака топката след паса на Лам, след което с мигновен пас отляво намери Мирослав Клозе. От много трудно положение таранът нанесе изстрел от движение с левия крак, пращайки топката безпощадно във вратата на Исаксон от малко повече от десетина метра.

В 15-тата минута Германия буквално изрисува най-красивата атака в мача до този момент. Марко Ройс игра на двойно подаване първо с Тони Кроос, след това и с Томас Мюлер само в рамките на три секунди. След това звездата на Дортмунд се изстреля към аутлинията и с левия крак веднага потърси инстинктивно Мирослав Клозе, чийто първи удар бе спасен от Исаксон, но ветеранът бе точен при добавката.

Това бе гол №67 за Миро Клозе с националната фланелка, с което той се доближи само на едно попадение от умопомрачителния рекорд на головия хищник Герд Мюлер (68 гола в 62 мача).

След като нанесоха втория си решителен удар в мача, момчетата на селекционера Йоахим Льов видимо намалиха темпото и разиграваха предимно в своята половина и в средата на терена.

Десетина минути преди почивката Томас Мюлер върна с петичка към Боатенг, чийто опит да намери Ройс не се увенча с успех. Веднага след това момчетата на Льов сътвориха поредната си образцова атака, при която Исаксон спаси удар на Ройс с левия крак, а Йозил шутира встрани от целта.

В 39-тата минута Томас Мюлер върна с глава високо центрирана към него топка и Пер Мертезакер се озова напълно сам на границата на малкото наказателно поле. Бранителят реши да потърси ефектното изпълнение, отбелязвайки изключително красиво попадение от воле.

Статистиката на почивката показа явното превъзходство на германците, които владееха топката в 61% от игровото време и бяха отправили цели 8 точни изстрела, срещу нито един на гостуващия състав.

След подновяването на играта Месут Йозил изведе Томас Мюлер сам срещу Исаксон, но вратарят на гостуващия тим спаси изстрела на нападателя с левачката. Малко след това топовен шут на Швайнщайгер профуча покрай вратата.

В 56-тата минwта Мюлер центрира отдясно и Тони Кроос много хитро пропусна кълбото, което се озова в Йозил. Халфът си спря майсторски на гърди, след което заложи на прецизен удар с левия крак, увеличавайки аванса на своите.

Малко по-късно домакините имаха претенции за нарушение срещу Мюлер, което не беше отсъдена. Шведите започнаха атака, при която Ким Калстрьом подаде с левия крак към Златан Ибрахимович, който вкара почетен гол с глава.

Три минути по-късно Швеция реализира втори гол от идентична ситуация. Дълъг пас към Лустиг бе пропуснат от неориентирания Холгер Бадщубер и шведския национал провря топката между краката на Мануел Нойер.

Секунди след това Лустиг пропусна прекрасната възможност да засече ново центриране към него, при това на границата на малкото наказателно поле. Това беше и моментът на гостите, които се възползваха от отпускането на своите домакини.

Четвърт час преди края на редовното време защитата на домакините отново се пропука. Резервата Качаниклич се втурна по левия фланг и моментално центрира към Елмандер, който засече топката във вратата на Германия. Така внушителната преднина на Бундестима бе сведена до аванс от само едно-единствено попадение.

В 82-та минута Германия вдигна оборотите. Продължителна атака на Гьотце премина през Филип Лам, който реши да върне топката към Тони Кроос. Полузащитникът заложи на силен удар от дистанция, но нацели страничната греда. Веднага след това хубав шут на Йозил профуча над вратата.

При една от поредните си атаки през второто полувреме Швеция можеше да стигне дори до изравнителен гол. Елмандер получи подарък от Мануел Нойер и върна назад към Тобиас Сана, който отправи ужасяващ шут пред погледа на Златан Ибрахимович, който окуражи своя по-млад съотборник.

В 93-тата минута резилът за Германия бе факт. Мертезакер надскочи Ибрахимович за една висока топка, но я насочи право към Расмус Елм, който прониза вратата на домакините за крайното 4:4.



Германия - Швеция  4:4

1:0  Мирослав Клозе - 8'

2:0  Мирослав Клозе - 15'

3:0  Пер Мертезакер - 39'

4:0  Месут Йозил - 56'

4:1  Златан Ибрахимович - 62'

4:2  Микаел Лустиг - 65'

4:3  Йохан Елмандер - 76'

4:4  Расмус Елм - 93'



Германия:  Нойер, Бадщубер, Мертезакер, Боатенг, Лам, Швайнщайгер, Кроос, Йозил, Ройс (Подолски - 87'), Мюлер (Гьотце - 67'), Клозе

Швеция:
 Исаксон, Граквист, Олсон, Сафари, Лустиг, Холмен (Качаниклич - 46'), Вернблоом (Калстрьом - 46'), Елм, Ларсон (Сана - 78'), Ибрахимович, Елмандер
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати