20 Април 2024 г. Събота

Бюджетът на трите „р” – розов, рисков, разочароващ, критикува СДС

2012-10-16 14:58:02
Бюджет 2013 г. е розов, рисков и разочароващ. Това е оценката на Националния изпълнителен съвет на СДС, която представи пред медиите председателят на партията Емил Кабаиванов.

Розов е, защото прогнозите за приходната част са надценени и са заложени параметри, които са непостижими, смятат сините. 

Като пример Кабаиванов посочи намаляването на безработицата от 12 на 10 процента или разкриването на нови около 80 000 работни места. 

„Това в условия на криза, в която се намира държавата и бизнеса, и нагласата на българските работодатели за разкриване на нови работни места е отрицателна. Затова смятаме, че тази прогноза няма да се случи“, категорични са сините. 

Според тях има завой наляво, защото това е бюджетът с най-високата разходна част. Кабаиванов посочи, че предкризисният бюджет за 2008 г. е имал разходна част над 26 млрд. лева, като в проекта за следващата година тя е над 31 млрд лв. 

Този бюджет е направен така, че разходната му част да се изпълни приоритетно в първата половина на годината, коментира още лидерът на сините. Според него това е изборната част на бюджета. Какво ще става след това, ще бъде на главата на следващото мнозинство и правителство, поясни той.

Според СДС  намерението на финансовия министър за облагане на лихвите върху депозитите е също чисто лява мярка. 

„Тя няма да донесе нито справедливост, нито равнопоставеност. На 75% от хората с депозити са с депозити от около 3 хиляди лева., т.е. ние удряме  отново дребните спестители, а не взимаме от парите на богатите, защото те са в работещи активи“, коментира лидерът на партията. 

Бюджетът е рисков, защото нивото на фискалния резерв е на минималния праг - 4,5 млрд. лв., посочи още Кабаиванов. Според сините е рисково, че резервът трябва да бъде наличен едва към  края на 2013 г., а през годината може да спада и под този критичен праг.

Сините са категорични, че трябва да се запази плоският данък. 

Според СДС идеята финансирането на референдума за АЕЦ "Белене" да се търси от субсидията на политическите партии е незаконна и популистка.

Ако трябва да говорим за финансиране на референдума, нека да го финансират тези, които го инициират, а именно БСП, предлага синята партия. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати