26 Април 2024 г. Петък

Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

2012-10-16 06:59:25

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. 

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани. 

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив. 

Към три часа през нощта е избухнал взривът.  

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим. 

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар.  

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока. 

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му. 

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Общинска комисия ще разследва причините за взрива. 

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента. 

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове. 

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов. 

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати