26 Април 2024 г. Петък

Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

2012-10-15 07:35:57

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

 

Това написа в профила си в Twitter екстремният парашутист Феликс Баумгартнер след успешния си скок от ръба на Космоса, който прикова пред телевизионните екрани почти 1 млрд. зрители.

 

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, скочил успешно от страсосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат.

 

Скоростта на Феликс Баумгартнер - по прякор Безстрашния Феликс, при свободното му падане е превишила скоростта на звука и е била 1342,8 километра в час. Това беше официално съобщено на пресконференция в бившата военна база Розуел в щата Ню Мексико.

 

Свободното падане по думите на специалистите е продължило 4 минути и 20 секунди, преди Баумгартнер да отвори парашута си.

 

По думите на самия Баумгартнер по време на полета той практически нищо не е чувствал, не е мислел за никакви рекорди. „Мислех само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си“, сподели Баумгартнер.

 

Усещанията на такава височина са сравними с гипсирана ръка, нищо не чувстваш, каза той.

 

„Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света“, сподели рекордьорът.

 

Той благодари на целия екип за извършената работа и на семейството си за проявеното търпение и подкрепа. Специални думи на благодарност имаше и към неговия наставник – Джо Китингер, който ръководеше операцията.

 

Говорейки за плановете си, Баумгартнер каза, че би искал да предаде опита си на следващите поколения и да има свои последователи световни рекордьори, както това направи Джо Китингер.

 

Скокът беше обявен за изключително успешен. Здравословното състояние на Баумгартнер беше оценено от лекаря на екипа като отлично.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати