26 Април 2024 г. Петък

БСП не иска да плаща за референдума

2012-10-15 07:27:09

Управляващи и опозиция влязоха в противоречие не само за въпроса в референдума за АЕЦ „Белене”, но и за това кой да плати парите за провеждането на допитването. 

Миналата седмица Бойко Борисов предложи то да бъде поето от субсидиите на парламентарно представените партии на пропорционален принцип. От БСП обаче категорично се противопоставиха на идеята. 

Депутатът от управляващата партия Доброслав Димитров определи пред bTV референдума катосоциологическо проучване, инициирано от БСП преди изборите. Затова по думите му допитването не трябва да се плаща с пари от бюджета.

Въпросът, така зададен, е абсолютно манипулативен и няма прагматична причина да съществува, коментира Доброслав Димитров.

Петър Курумбашев от левицата нарече популистка идеята партиите сами да финансират референдума.

Това едни начин да се изземат част от парите на партиите, които се получават официално от държавата, смята депутатът от БСП. 

 

Според него няма връзка между това дали хората гласуват за „Белене“ и дали са от БСП. Има много хора, които ще гласуват за „Белене“, но не са привърженици на червените, отсече Курумбашев. 

По думите му ГЕРБ до този момент не са изразили твърда позиция как ще гласуват симпатизантите им на предстоящия референдум. 

Да не се получи историята с този проект като сурогатно майчинство, предупреди Курумбашев по отношение на въпроса дали трябва да има държавно участие в проекта АЕЦ „Белене“.  

„Бедна България през 50-те години си направи ВЕЦ-ове и каскади. През 60-те години направи ТЕЦ-ове, през 70-те години направи собствена  ядрена централа. Сега в богата България имаме американски ТЕЦ-ове, със скъп ток, австрийците ще ни направят новата каскада Горна Арда. Сега трябва ние да инвестираме, а не да се радваме на чужди инвеститори. Страната ни трябва да държи контрола“, категоричен е Петър Курумбашев. 

Въпросът, така както е формулиран, противоречи на конституцията, заяви от своя страна председателят на СДС Емил Кабаиванов. 

Според него провеждането на допитването трябва да бъде платено от тези, които са го инициирали. Той изчисли, че парите за референдума ще надхвърлят средствата, необходими за зимното почистване.

Сините отново призоваха „свободните и демократични хора да не участват в референдума”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати